Министерство на образование и науката (МОН) в България съвместно с Главно мюфтийство, Висш ислямски институт (ВИИ) и Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит) стартира проект за преквалификация на практикуващи учители от мюсюлманската общност в страната ни.

 

„Проектът цели следдипломна преквалификация на кадри с педагогическо образование от мюсюлманската общност у нас, който, след успешно положен държавен изпит, ще им даде правото да преподават „Религия ислям“ в държавните училища в страната.“ – каза за Grandmufti.bg началникът на Отдел „Образование“ в Главно мюфтийство Амир Фелети. Той разказа, че в тази епидемиологична обстановка, проектът ще се реализира онлайн. В него ще участват 21 курсисти от различни области на цялата страна. След края на обучението практикуващите учители ще трябва да положат държавен изпит. 

Успешното преминаване на изпита ще им даде правото и преквалификацията да преподават по избираемия предмет „Религия ислям“ в държавните училища на територията на страната.

 

Проектът стартира на 23 ноември (понеделник) с онлайн връзка, в която взеха участие представители на партниращите си институции. Сред тях бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който е и ректор на ВИИ, началникът на Отдел „Образование“ Амир Фелети, д-р Ариф Абдуллах и д-р Емине Байрактарова. 

 

В събитието участваха ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Ирена Петева също така проф. Стоян Денчев - бивш ректор на УниБИТ, проф. Жоржета Назърска от същия университет, както и още други официални гости.

 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи приветства всички присъстващи и отправи специалните си благодарности за възможността, която е предоставена и за добрата и успешна комуникация между различните институции в този съвместен образователен проект.

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.