ЮНЕСКО отбелязва 18 ноември като Международен ден на ислямското изкуство. Решението за това е прието на 40-тата сесия на Генералната конференция на организацията през 2019 година.

Целта е да се повиши познанието за миналите и съвременните форми на художественото изразяване в исляма, а също така и за приноса в културата и цивилизацията посредством ислямското изкуство.

Честването на този ден не само свидетелства за исляма като вдъхновител на художествени движения, но също така способства за културното разнообразие, свободата на словото и опазването на културното наследство и диалога. Също така се явява като един от пътищата за укрепване на толерантността между народите и съдейства за културното им сближаване, което е възможно благодарение на изкуството, съобщава Анадолската агенция.

От Международния ден на ислямското изкуство може да се научи и сподели много информация. От ЮНЕСКО призовават всички да участват в различни мероприятия като дискусии, конференции, семинари, културни мероприятия,  презентации и изложби.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.