Председателят по религиозните въпроси на Република Турция – проф. д-р Али Ербаш, прие Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и водената от него официална делегация, съставена от председателя на Висш мюсюлмански съвет – г-н Ведат Ахмед и Главния секретар – г-н Джелал Фаик.

Изразявайки удовлетворението си от посещението, г-н Али Ербаш, благодари на Главния мюфтия и делегацията за посещението им.

Председателят на Диянета заяви, че ръководството на Мюсюлманското изповедание в България има важна отговорност не само пред мюсюлманската, а и пред цялата българска общественост, обръщайки внимание на последните ислямофобски събития в Европа, които служат за извличане на политически дивиденти.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи благодари на проф. д-р Али Ербаш за поканата и сподели, че Мюсюлманско изповедание се явява превенция срещу навлизането на радикално мислещи хора и елементи в България и работи усилено за обгрижването на духовния живот на мюсюлманската общност в страната и Европа.
Главният мюфтия благодари също така и за подкрепата и сътрудничеството, оказано от Диянета за мюсюлманската общност в България през годините, също така заяви и благодарността си към българската държава за новоприетия закон за вероизповеданията, чрез който се финансира Мюсюлманското изповедание и Българската православна църква.

Проф. Али Ербаш заяви, че България е мястото, където живее най-голямото турско и мюсюлманско население на Балканите: „Българските турци и мюсюлманската общност са наистина ценни и много важни за нас. Особено бих искал да предадете моите поздрави на всички мои братя и сестри в България ” добави проф. Ербаш

В знак на приятелство и добро сътрудничество Главният мюфтия подари символа на България, розово масло, а проф. Ербаш му върна жеста с гравюри на Св. София направени от Швейцарските братя Фоссати след реставрацията ѝ със заповед на Султан Абдулмеджид.

 

Автор: Джелал Фаик

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.