Под ръководството на Мюфтийско наместничество – Златоград започна основен ремонт на месджида в с. Еленка, общ. Неделино.

„Месджидът е построен в края на XIX век. Дълги процеси в обществото, като миграция и висока смъртност оказват своето влияние за изоставянето и упадъка му. Той е в окаяно състояние и не може да функционира от 20 години насам. Покривът е паднал, няма врати и прозорци, стените не са с мазилка, почти нищо не е останало от постройката” - каза наместник мюфтията на град Златоград – хафъз Байрам Ушев за Grandmufti.bg.
Инициативата за ремонта на месджида идва от местните жители на село Еленка и получава подкрепата на мюфтийското наместничество. След събрани дарения от местните мюсюлмани ремонтът стартира в края на месец октомври. Работата започва със събарянето на покрива, а стените ще останат и ще бъдат укрепени. Нужно е да се монтират врати и прозорци и да се извършат други ремонтни дейности. Капацитетът на месджида е за стотина души като инициаторите очакват окончателно приклюване на ремонта най-късно до свещения месец Рамазан през следващата година.
„Джамиите и месджидите са домове на Аллах и трябва да се поддържат. Там където има нужда от ремонт трябва да се притечем на помощ, без значение на кое населено място се намира храмът. Призовавам всеки, който иска да помогне да се свърже с нас и да направи хайр
(добро)” - каза наместник мюфтията на град Златоград Байрам Ушев за Grandmufti.bg.

 Автор: Сали С.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.