Скъпи братя и сестри мюсюлмани

Измина още една година от нашия живот, като постоянно се приближаваме до милостта на Аллах Теаля. Изминалата година обаче беше по-различна, тъй като през тази година се срещнахме с предизвикателства, които не бяха познати на обществото. Предизвикателството наречено пандемия трябва да се приема като възможност, а не като изпитание. Това беше повтаряно многократно, но сега в края на годината, всеки трябва да погледне към собствените постижения и пропуски. Пандемията беше използвана от някои хора за да бъдат по-полезни за себе си, близките си и обществото. Някои се опитаха да се скрият зад пандемията и да се отдадат още повече на плътските си наслади. Някои се опитаха да спечелят повече средства, а някои се опитаха да спечелят политически дивиденти. Без съмнение, Аллах ще даде заслуженото на всеки, защото никой не може да избяга от знанието на Всевишния.

Уважаеми братя, не е фатално човек да сгреши, не е фатално човек да пропусне възможност, даже понякога е добре да сгреши, за да се опомни и да се обърне към Аллах. Проблем  е когато човек  приеме за нормално и правилно отдалечаването от Аллах Теаля. Фатално е когато сърцето на човек закоравее, както е повелил Аллах в Коран-и Керим: „Горко на коравосърдечните за напомнянето на Аллах! Тези са в явна заблуда”. (Зумер: 22).

В началото на новата 1442 година нека се опитаме да подобрим отношението си с Аллах, след това да се помирим със себе си, а също така и с хората около нас. Нека да благодарим на Аллах за това, че ни дава нова  възможност за да се поправим и да наваксаме пропуснатото. Аллах Теаля да дава здраве и дълъг живот на всички, да излекува болните, да се смили над тези, които напуснаха този свят и да дари всички ни с много рахмет. Да вие честита новата 1442 година.

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на Република България


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.