Мюсюлманка откри галерия за съвременно ислямско изкуство в Лондон

Една от последните творби на Амина Малик, изложена днес в новооткритата  галерия

Галерия за съвременно ислямско изкуство беше открита в края на ноември тази година в Лондон. Идеята е на младата художничка мюсюлманка Амина Малик. Тя преустроила бивш магазин за велосипеди в Галерия за съвременно ислямско изкуство, която разполага с бар за хелял напитки и предлага лека храна.

Освен творбите на Амина, които са богата комбинация от еклектичен дизайн, ярки цветове и пищни детайли, галерията представя и произведенията на изкуството на още няколко творци на съвременното ислямско изкуство. Общото в творчеството им е, че препращат към търсенето на Бога, различните ислямски измерения и дават религиозни препратки, като всеки от авторите интерпретира религиозните ислямски аспекти по свой собствен изящен начин.

Картината на Умер Муртаза „Химически портрет на Мухаммед (с.а.с.)“

„Амина, самата тя художник, предоставя възможността на други художници да представят творбите си. Това е впечатляващо! Обикновено виждаме хора да стартират бизнес, откривайки галерии. Но в този случай го прави самият художник. Наистина се гордея с нея!“ – коментира начинанието на Амина Малик пред местни медии художникът Умер Муртаза, чиито творби също може да бъдат видян в галерийната експозиция.

 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.