Проф. д-р Мустафа Караташ от Турция с участие в религиозна програма в град Шумен

 

 

Историческата джамия „Шериф Халил паша“ в град Шумен посрещна известния турски теолог проф. д-р Мустафа Караташ по време на първата му визита в града и в Република България. Високопоставеният гост от Турция взе участие във вечерна религиозна програма на 12 октомври (събота) 2019 година, организирана от Районно мюфтийство – Шумен и Главно мюфтийство.

„Проведохме мероприятието в събота, след ятсъ намаз, в джамията „Шариф Халил паша“. Интересът беше огромен, тъй като много мюсюлмани от нашия регион следят и слушат изявите на проф. Караташ в медиите. Джамията в Шумен беше препълнена и дори не успя да побере всички желаещи, дошли да слушат турския професор.“ – коментира за Grandmufti.bg шуменският районен мюфтия Месут Мехмедов.

Религиозната програма с участие на видния турски теолог проф. Караташ беше открита от домакина Месут Мехмедов, който приветства всички присъстващи и представи официалните гости. Приветствие беше отправено и от аташето по социалните въпроси към Посолството на Република Турция в София Мехмет Генч.

В своята лекция пред многочислената аудитория в джамията „Шериф Халил паша“ проф. Мустафа Караташ засегна широк спектър от теми – в това число житието на Пратеника (с.а.с.), братството в исляма и какви са качествата, на които трябва да отговаря всеки мюсюлманин.

След края на религиозната програма официалните гости посетиха Духовно училище „Нювваб“, разположено в непосредствена близост до джамията, както и Районно мюфтийство – Шумен.

 

Проф. д-р Мустафа Караташ е роден на 20 март 1961 година в Гюрюн, вилает Сивас в съседна Турция. След завършването на средното си образование, през 1980 година заминава за Истанбул, където постъпва като студент в Теологическия факултет към Мармарския университет. Там завършва бакалавърската и магистърската си степени в Катедра по Хадисология, а през 1998 година защитава докторска степен в същия университет. Две години по-късно, през 2000 година, започва работа като асистент във Факултета по теология към Истанбулския университет. През 2008 година става доцент, а от 2013 година е професор в Катедрата по Хадисология на Теологическия факултет към Истанбулския университет. Проф. д-р Мустафа Караташ към днешна дата е съветник към Дирекцията по религиозните въпроси „Диянет“ на Република Турция. Водещ е на религиозни телевизионни програми и предавания, които се радват на огромен зрителски интерес. 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.