4-дневен сюннет по стар обичай се проведе в благоевградското село Лъжница

 

В съответствие с най-старите запазени традиции и обичаи мюсюлманите в село Лъжница (Община Гоце Делчев, Област Благоевград) проведоха традиционния сюннет, продължил общо 4 дни – от 10 до 13 октомври 2019 година. Уникалните по рода си тържества събраха в селото близо 4000 гости от региона и от цяла България.

Сред официалните гости на празничните чествания в Лъжница бяха главният мюфтия на мюсюлманите у нас д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, районните мюфтии на Пазарджик и Плевен Абдуллах Салих и Мурад Бошнак, също домакинът и районен мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, имами и други.

В своята официална реч главният мюфтия направи обръщение към мюсюлманите, в което призова за запазване на мюсюлманската идентичност, без значение къде живеем – в страната или чужбина. Д-р Хаджи апелира и към това да се опитаме да опазим и съхраним добрите мюсюлмански традиции и обичаи, завещани от дедите ни. Той поздрави и всички повече от 60 деца, които бяха сюннетисани в рамките на организирания масов сюннет.

„Този традиционен сюннет е „визитната картичка“ на мюсюлманите в Област Благоевград, тъй като е уникален по рода си и никъде другаде не се отбелязва по точно този начин.“ – заяви за Grandmufti.bg районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед.

Той разказа, че обичаят е свързан с това в първия ден от тържествата местното население да кара дърва и да ходи на гости с подаръци на т.н. „дюн сейбия“ – човекът, който е финансирал организирането на сюннета.

На втория ден домакините от селото отиват на коне да канят на тържеството хората от съседните села, където биват посрещани отново с подаръци.

Третият ден от честванията е за подготовка за посрещането на гостите и приготовления на празничната трапеза.

Кулминацията е на последния четвърти ден от тържествата, когато се провеждат традиционният „алай“ - обиколка с изричане на текбир, свързана с церемонията около сюннета, също народните пехливански („мазни“) борби и кушия – надбягване с коне.

Организаторите на 4-дневния сюннет в Лъжница тази година бяха подготвили и награди за първенците във всяка от традиционните надпревари, които се проведоха на селския стадион. Там беше прочетена и дуа за всички малки мюсюлмани, участвали в сюннета.

„Провеждаме традиционния за неврокопско масов сюннет най-малко веднъж годишно, понякога и два пъти – обикновено през пролетта и есента, в различни населени места.“ – допълни още благоевградският районен мюфтия Айдън Мохамед.

Домакин на пролетния традиционен сюннет на Районно мюфтийство - Благоевград, който се проведе през април тази година, беше гърменското село Долно Дряново.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.