Проф. д-р Мустафа Караташ събра огромна аудитория с лекцията си в ДУ-Момчилград

 

Повече от 500 човека наброяваше аудиторията, събрала се в съботния ден на 12 октомври тази година в конферентната зала на Духовно училище – Момчилград, за да слуша лекцията на видния ислямски теолог от Република Турция проф. д-р Мустафа Караташ. Той беше в страната ни по покана на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България и взе участие в две религиозни програми – в Момчилград и в Шумен.

Сред официалните гости на събитието в момчилградското духовно училище бяха представители на Посолството на Република Турция у нас - съветникът по социалните въпроси към турското посолство в София Мехмет Генч, както и колегите му от Консулството на Република Турция в Пловдив Волкан Аджер – помощник-консул и аташето Хюсеин Дьонмез. Присъстваха също така доц. д-р Мустафа Джанлъ – заместник-ректор на Висшия ислямски институт в София и районните мюфтии на Кърджали, Хасково и Пловдив, съответно Бейхан Мехмед, Басри Еминефенди и Танер Вели. Събитието беше уважено още от наместник-мюфтиите на кърджалийското мюфтийство Ерхан Реджеб и Насуф Насуф, гости от  Република Гърция и стотици мюсюлмани от Момчилград и областта.

Програмата беше официално открита с прочит на откъс от Свещения Коран от имама на централната джамия в град Кърджали Метин Олуоджак. Като домакин районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед отправи своето приветствие към всички гости. Кратка реч поднесе и аташето по социалните въпроси към турското посолство Мехмет Генч. Акцентът в лекцията си проф. Караташ постави върху живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) – трудностите в Мекка и цивилизацията в Медина.

Програмата беше обогатена с религиозни песнопения на български и турски език, изпълнени от гостуващата група „Вест“. Заместник-директорът на Духовно училище – Момчилград Нуреттин Чакър взе участие в религиозната програма с поетичен рецитал.

След края на събитието в Момчилград почетният гост проф. д-р Мустафа Караташ замина за Шумен, където щеше да е гост-лектор във вечерната религиозна програма, организирана в джамията „Шериф Халил паша“. 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.