Мюсюлманите в търновското село Асеново се сдобиха с първия си месджид

 

Съботният ден на 12 октомври 2019 година беше особено специален за мюсюлманите в търновското село Асеново (Община Стражица). Тогава те за път официално се сдобиха с мюсюлмански храм - месджид, който беше открит с празнична церемония. Сред официалните гости на тържеството бяха районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев, представители на Кметство-Асеново и Община Стражица, както и близо 100 мюсюлмани от селото и близките населени места.

„Досега в село Асеново никога е нямало нито мюсюлманско настоятелство, нито месджид или джамия. За пръв път на 19 март 2018 година беше учредено Мюсюлманско настоятелство – Асеново. По това време бяха избрани председател и членове на настоятелството. Едно от първите взети решения тогава беше да се направи месджид в селото. И около година по-късно този проект беше официално реализиран“. – каза за Grandmufti.bg секретарят на търновското районно мюфтийство Яшар Мехмед.

По думите му, вече съществуваща в селото сграда, около 100 кв.м., е била безвъзмездно дарена от Община Стражица на Мюсюлманско настоятелство-Асеново с цел да бъде преустроена в месджид. Кметството на селото и Община Стражица взели активно участие във финансирането на този проект. Общината отпуснала от бюджета си, за да може сградата да бъде ремонтирана и успешно преустроена за духовните и религиозни нужди на местното мюсюлманско население.

По случай откриването на първия мюсюлмански храм в село Асеново мюсюлманите в селото заколиха курбан. В своето поздравително обръщение към всички гости на празничната церемония в събота районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев изрази надеждата си, че в най-скоро време от Асеново ще бъде излъчен кандидат за курсовете за имами на Главно мюфтийство или кандидат-ученици за духовните училища в страната. Тъй като е добре при наличието вече на храм за мюсюлманските богослужения да има и местен духовен водач – имам. 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.