Приветствие от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай Курбан Байрам 2019

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Аллах Теаля е сътворил човека в превъзходен облик, а заедно с това му е показал пътя на щастието и духовното извисяване. Празниците са добър повод за преосмисляне на мисията ни на този свят. Курбан Байрам е по-различен от другите празници, тъй като жертвоприношението е израз на признателност към Аллах Теаля и следване пътя на Неговите пратеници.  На този празник  мюсюлманите възхваляват Аллах Теаля и му благодарят за дадените блага. Изразът на благодарност започва с празничния намаз и се допълва от курбана, който се принася в жертва. А целта от всичко това не е нито месото, нито насладата, а богобоязливостта на вярващите.

Курбанът сближава хората, защото той е жертвено животно, което има стойност както на този свят, така и в Отвъдния. На този свят никой не живее сам, всеки има необходимост от хората около себе си, а споделянето на курбана допринася за изграждането на мостове между хората, независимо от техните етнос и религия. В Отвъдния свят курбанът ще бъде откуп за всеки, който е отделил от средствата си, за да се присъедини към общността на мюсюлманите в този ден.  

От мое име и от името на Мюсюлманско изповедание искам да Ви благодаря за активното участие в кампанията „Месец на ислямското образование“! Благодаря Ви, че с отделените си средства подпомагате ислямското образование в България в различните му форми - от летните коран-курсове до средните духовни училища. Аллах да Ви приема инфака и ибадета!

В реда на тези мисли, нека се опитаме в тези дни да бъдем по-добри един към друг, да се уважаваме и да си помагаме. Да не забравяме нашите родители и да подпомогнем морално и материално всеки, който има необходимост от помощ.

Да ви е честит КУРБАН БАЙРАМ!

Kurban Bayramınız Mübarek olsun!

Vesselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh!

 

С уважение,

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.