Религиозността на женaтa и отражението й върху обществото

 

Хората на нашето съвремие, в резултат на модернизацията и ускореното технологично развитие, поединично се отърсват от отговорностите и се усамотяват в свой тесен ъгъл. Така постепенно най-малкото и здраво ядро на обществото - семейството се разлага. С твърдението, че семейният живот е тежка отговорност, се предпочита самотата, което води до разбиване на целостта на обществото. Именно в тази точка се разкриват кои са отговорностите на човека; неща, които откриваме в Корана и практическото приложение на Расулюллах (с.а.с.). Религиозността на жените се е отразила пряко върху обществото и породила различни практики в продължение на векове. Вследствие на това човешката история познава различни негативни отношения спрямо жените, девойките и дори възрастните жени, които вечно са били онеправдани, а те никак не бива да се подценяват.

Жените, които съставляват половината от обществото, винаги са били изтиквани извън обществения живот, заточавани, изгаряни, дори живи погребвани с обвинението, че са «лоши». Почитаемата ни майка Хз.Хавва, която е едната половинка на родителите на човечеството, дори днес е обвинявана затова, че била подвела Хз. Адем в дженнета. От създаването на човечеството до ден днешен религията не е разделяла двата рода.

Като се имат предвид особеностите, които се дължат на сътворението, при ибадетите са били препоръчвани не толкова различаващи се приложения. Особено поради факта, че жената осигурява продължителността на човешкия род, в някои дейности при религиозните практики били ограничавани отговорностите им. От гледна точка на исляма религиозността на мъжа и на жената се определят от богобоязливостта им. Това ще рече в никой момент от живота си да не забравят повелите на Твореца и Самия Него. Тази мярка е достигнала до нас като е била

прилагана в различна степен в различните времена. Но дори в това отношение са наблюдавани различни крайности и нейната религиозност е била изтълкувана като откъсване от обществото, в което живее. Религиозността на жената не може да носи нищо друго освен полза на обществото. От тази религиозност се нуждае цялото човечество.

Жената е присъствала в борбите на всички пейгамбери. Те, бидейки съпруги като Хз. Хатидже, като майки подобно на Хз. Мерйем и девойки като Хз. Фатима са изиграли важна роля през цялото време и през целия им живот.

Нито една жена, която е стояла близо до пейгамберите не е била отстранявана от обществения живот. Хз. Фатима бе онази, която се грижеше за външния вид и чистотата на Хз. Расулюллах. Хз. Хатидже беше тази, която по време на тригодишното ембарго на езичниците от Мекка дари цялото си състояние в подкрепа на мюсюлманите. Освен в ислямската история и при всички други единобожни религии вредом с техните вестители и борбените им съпруги. Като се запознава и прилага правилно с тези източници

жените могат да предотвратят различните разломи в обществото. Нарастването на религиозността на жените ще им даде знанията, уменията и смелостта, които ще хвърлят светлина както върху семейството като ядро на обществото, така и на глобалните въпроси на човечеството.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.