„Хамидие джамия”- турската джамия с уникален интериорен дизайн, вдъхновен от ает в Корана

 

Интересната и единствена по рода си джамия от снимките е била официално открита в централния турски град Кършехир миналата година. Мюсюлманският храм е новопостроен, изграден на мястото на древна джамия, строена през 1910 година.

Това, с което е известна „Хамидие джамия” сред мюсюлманите в Турция и сред туристи от цял свят, е неподправеният й интериорен дизайн. Природните мотиви, с които са украсени стените вътре в джамията, са дело на архитект от Азербайджан.

Имамът на джамията Шефа Екинджи споделя, че когато го назначили за имам в тази джамия той започнал да събира информация за история на храма и за построяването му от различни места. Хората, които участвали в проекта по изграждането на мюсюлманския храм, му споделили, че вдъхновение получили от 22 ает от сура „Ал-Бакара”, който описва великолепието на райските градини за вярващите в Единствения Бог:

 От Онзи, Който стори за вас от земята постеля и от небето – свод, и изсипва вода от небето, и чрез нея вади плодовете – препитание за вас! И като знаете това, не сторвайте подобия на Аллах!”

Интериорните дизайнерите във вътрешното пространство на джамията са пресъздали водопади, зелена трева. Стените са изрисувани с дървета с пищни корони, а на тавана на джамията е изобразен синият небосвод.

„Опитахме се да вдъхнем духа на аета от Свещения Коран в интериора на джамията.” – споделя още имамът Екинджи, предава Ilmfeed.com.

 

Човек от джемаата на „Хамидие джамия” споделя: „Усещането тук е като че отслужваш молитвата сред градините на Дженнета.”

Местният жител и бивш имам Йълмаз Акчакая разказва за джамията, на чието място е изградена днешната единствена по рода си „Хамидие джамия”: „Беше доста малка и не успяваше да посрещне нуждите на общността ни, тъй като сме много хора и не успяваше да побере всички. Много хора дадоха своя финансов принос за осъществяването на проекта. Оценявам помощта на всеки един от общността, Аллах да е доволен от всички тях. Поразителен е екстериорният дизайн на джамията, както поразителен е и интериорът й. Когато и да вляза в джамията започвам да се чувствам толкова различно – започва да ме обзема такова вътрешно спокойствие. Имаме възможността да отслужваме богослуженията си в пълен мир и спокойствие.” – споделя за Ilmfeed.com възрастният пенсиониран имам.

 

Снимки: Ilmfeed.com

 

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.