Главния мюфтия: Ние сме призвани да изградим най-прекрасния морал в хората

„По примера на Пратеника на Аллах, ние служителите на Мюсюлманско изповедание сме призвани да изградим най-прекрасния морал в хората. Служението на религията е отговорност, която не всеки би могъл да понесе. Всеотдайността ни в дейността на Изповеданието трябва да бъде единствено и само за да спечелим благоволението на Аллах”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на откриването на III Национален семинар за служителите на Мюсюлманско изповедание под наслов „Заедно можем повече!”.

Домакин на събитието е Районно мюфтийство – Кърджали и СОДУ Момчилград. В семинара участват всички райони мюфтии и административния състав на главно мюфтийство и районните мюфтийства.  

„В глобализиращия се свят, всеки ден пред нас възникват нови предизвикателства с, които ние сме длъжни  да се справяме”, посочи главния мюфтия.  По думите му мястото на събитието не е случайно. Духовното училище в Момчилград е център на ислямското образование за региона и си е поставило, за цел да възпитава високо-морални и полезни за мюсюлманите, и цялото общество личности.

„Дългогодишният опит в религиозните дейности ясно показва, че тази дейност е недостатъчно ефективна, ако се извършва индивидуално. Аспектите и спецификите на дейността изискват обединяването на усилия от страна на служителите, заети в системата”, подчерта главния мюфтия. Той се върна назад в годините от зората на демокрацията и припомни, че служещите на религията тогава трудно са обединявали своите усилия, но днес това е постигната цел в Мюсюлманско изповедание. От тук нататък трябва да се работи за качеството на дейностите и услугите предлагани от институцията.

 „Преди десет години,  ако ние кажехме, че можем да съберем целия екип на Главно мюфтийство на едно място, може би нямаше да повярваме. Днес обаче това е факт, това се случва благодарение не само на една личност, а благодарение на всеки един от вас”, заяви главния мюфтия.

 „Този вид срещи вече са традиция и смятам, че те са основополагащи за Мюсюлманското изповедание. Те са възможност да бъдем съпричастни към проблемите на колегите от различните региони и заедно да търсим ефективни и дълготрайни решения”, каза председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед.

По думите му важно е да бъдем съпричастни към проблемите на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманите като цяло. Ако ние живеем с мисълта, че тук е топло и не се интересуваме от други места където е студено, то с течение на времето може да изгубим тази топлина.

Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед представи на участниците в семинара дейностите на повереното му мюфтийство и посочи добри практики от диалога си с представителите на другите деноминации.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.