Главно мюфтийство отбелязва  денят "Ашуре"

На 23 октомври от 12:00 ч Главно мюфтийство организира отбелязването на  денят "Ашуре" на площад "Бански" в столицата. Поканени са представителите на традиционните религиозни деноминации в страната. След официалната част гостите, ще имат възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре.
Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре (тази година-2015 е на 23 октомври) се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар).
Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".
Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему.
Според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От продукти в съда се получило ястието "Ашуре", което се приготвя и до ден-днешен по повод отбелязването на този деня, в който човечеството се родило за втори път.
В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и др.
Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.