Главно мюфтийство подкрепя мирния протест на мюсюлманите от Карлово

 

Главно мюфтийство подкрепя обявения от мюсюлманите в Карлово мирен национален протест „Да спрем унищожаването на храмове в европейска България”, който ще се проведе на 30 юни 2015 г. в Карлово.

Опитите на местната власт в лицето на своите ръководни органи да изфабрикуват нелегитимни артефакти с които да аргументират своя антидемократичен и ислямофобски порив да превърнат джамията в музей е недопустим акт на дискриминация, с който за пореден път грубо се провокира мюсюлманската  общност в страната. Мултиплицирането на подобни случаи в различни населени места с единствен обект на поражение-мюсюлманските храмове, дълбоко наранява мюсюлманите в страната.

Спекулативната и популистична риторика на кмета г-н Емил Кабаиванов, че видите ли карловската „Куршум джамия” е обект чието предназачение се определя от местната власт, са крайно неоснователни при положение, че Мюсюлманско изповедание разполага с нотариален акт за джамията издаден от българската държава.

Перманентното поругаване на храмове и опитите тяхното предназначение да бъде подменено е ясен белег за антидемократичен и нерационален управленчески подход препокриващ се с порядките от феотдалния строй.

Случващото се с „Куршум джамия” в Карлово, „Караджа Паша” в Гоце Делчев, „Байраклъ Джамия” в Самоков, „Фатих Мехмед” джамия в Кюстендил, „Макбул Ибрахим Паша” в Разград, джамията в Ихтиман, „Хамза Бей” в Стара Загора поражда недоволство у мюсюлманската общност, което се разпалва със всеки следващ случай на антидемократично, ислямофобско и антагонистично поведение срещу общността и нейните светини.

От висотата на своята отговорност Главно мюфтийство призовава властимащите да предприемат адекватни мерки, чрез които да се решават проблемите на мюсюлманската общност в страната, а не да се задълбочават.

 

Призоваваме всички, които отдават значение на човешките права и демократични и европейски ценности, независимо от политическите им възгледи, да подкрепят тази мирна инициатива в защита на фундаменталното човешко право. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.