С дълбока тревожност продължаваме да следим развитието на случая в германския град Солинген, при който след умишлен палеж загинаха четирима български граждани, които са мюсюлмани и са от турски произход. За съжаление сред тях имаше и две деца.

Единственият политически лидер, който беше солидарен с трагедията в Солинген, беше председателят на ДПС Делян Пеевски, който незабавно изрази своята позиция в знак на подкрепа.

Това, което обаче ни наскърбява като институция, която представлява мюсюлманите в България, е бездействието на българката дипломация по случая и липсата на реакция от страна на българката държавата и българските власти. Един от примерите за това е фактът, че труповете на загиналите бяха транспортирани до България не със съдействието на нашите институции.

Още по-притеснителна е липсата на реакция, когато получаваме информация, че на сградата, където е възникнал пожарът, е поставено скеле и започнало нейното възстановяване, без да бъдат уведомени семейство на загиналите и техните адвокати. Това от своя страна буди силно съмнение за заличаване на следите, което от своя страна поставя съмнения върху обективността на разследването.

В тази връзка Мюсюлманското изповедание призовава за незабавна намеса от страна на Министерството на външните работи, което да не допусне нарушаване на правата на българските граждани! 

Мюсюлманското изповедание отново изразява своята подкрепа за семейството на жертвите на пожара и категорично заявява, че ще продължава да следи случая до разкриването на истината за умишления палеж, подбуден от ислямофобия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.