ПРИЗИВ ЗА ДУХОВНА И МАТЕРИАЛНА СОЛИДАРНОСТ НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ 

на Мюсюлманското изповедание в Република България,

приет на извънредно заседание на 08.02.2023 г.

 

بسم الله الرحمن الرحيم

 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ …

…الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

В името на Всемилостивия, Милосърдния Аллах!

„О, вярващи, искайте помощта на Аллах с търпение и молитва! Аллах е с търпеливите, …които, щом беда ги сполети, казват: „Ние на Аллах принадлежим и при Него се завръщаме“.

С дълбока болка в сърцата приехме вестите за земетресението и последвалите го многократни силни трусове, които опустошиха южните региони на съседна и братска Турция, а същевременно оказаха тежки поражения и върху братска Сирия. По време на това апокалиптично събитие, което е в невиждани мащаби за региона за последния век, броят на потърпевшите достигна милиони, на ранените – десетки хиляди, а на загиналите – около десет хиляди. С мъка в сърцата, но изпълнени с вяра и упование, се молим на Всемогъщия и Всемилостив Аллах да опрости и помилва жертвите на земетресенията, приемайки ги за шехиди; да излекува ранените и да дари с вяра, надежда и търпение всички пострадали от бедствието! Аллах е Този, Който дава и отнема живота и имота, затова сме покорни пред Неговата повеля, уповавайки се на Неговото милосърдие, справедливост и награда.

Потърпевшите от опустошителните земетресения са поставени пред огромно изпитание, но същевременно и ние сме пред изпитание – за поучение, състрадание и солидарност. Изпитанията и трудностите са възможност за духовно усъвършенстване и извисяване. Въпреки лошите последици всяка беда съдържа и мъдрост. Бедствията са възможност за осъзнаване на притежаваното и осмисляне на изгубеното, за укрепване на връзките между хората и сплотяване на обществото. Затова призоваваме мюсюлманската общност в страната ни, както и всички хора с добри сърца, без разлика във вяра, етнос и език, да подкрепят духовно и материално пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. 

Искрената молитва дуа, с позволението на Всевишния Аллах, е в състояние да промени много неща в положителна посока, затова нека се молим от сърце за пострадалите.

Призоваваме и към материална подкрепа за инициативата на Главното мюфтийство за подпомагане на бедстващите от земетресенията, правейки според възможностите си парични дарения – по банков път или в джамиите из цялата страна след петъчния намаз. Можем да направим своите дарения и чрез официалните български и турски институции и организации, които са оторизирани да извършват дейности в тази сфера.

Мюсюлманите, както и всички хора с добри сърца, в желанието си да подпомогнат изпадналите в беда, не бива да бъдат манипулирани и не трябва да се злоупотребява с тяхното състрадание, затова специално обръщаме внимание даренията да се правят след необходимото осведомяване и чрез оторизираните институции и организации. Така нашите дарения ще се превърнат в ефективна помощ за изпадналите в крайна нужда потърпевши от земетресенията.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.