Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи участва в международен форум на мюсюлманите в Абу Даби. Мащабното събитие, в което се включиха представители на над 150 държави, беше организирано от Световния съвет на мюсюлманските общности (The World Muslim Communities Council) под надслов „Ислямското единство - концепция, възможности и предизвикателства“. Форумът се проведе под патронажа на министъра на толерантността и съжителството на Обединените арабски емирства - Н. Пр. шейх Нахаян Мабарак Ал Нахаян.

След двугодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, в на тазгодишното издание се включиха представители на над 150 държави от целия свят. Сред тях бяха висши държавници, духовни водачи, дипломати, президенти и председатели на различни неправителствени организации.

По време на конференцията д-р Мустафа Хаджи обсъди с духовните водачи от балканските страни актуалните проблеми и постиженията на мюсюлманската общност у нас и постави акцент върху единството и сплотеността. Главният мюфтия подчерта, че именно това води до просперитет не само в страната ни, но и по целият свят.

„Религията е катализаторът за разбирателството, толерантността, уважението, извършването на добри дела и ценностите, от които днес светът има огромна нужда. Именно този форум предоставя възможност за стиковане и съвместна дейност с представители не само на Балканите и Европа, но и от Азия, Северна и Южна Америка и Африка“, заяви д-р Мустафа Хаджи. 

Главният мюфтия поздрави организаторите и участниците в конференцията за целта и идеята на форума. Той използва събитието, за да се срещне с главните мюфтии на Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, председателя на Диянета на Република Турция проф. Д-р Али Ербаш и неговия заместник доц. д-р Селим Аргун.

По време на посещението си д-р Мустафа Хаджи разговаря и с посланика на Република България в Обединените арабски емирства Н. Пр. Богдан Коларов. Главният мюфтия благодари за гостоприемството и пожела успех на дипломата в мисията му в ОАЕ.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.