Международно признание за д-р Амани Баллор за хуманната ѝ кауза по време на войната в Сирия

 

д-р Амани Баллор

Сирийската лекарка д-р Амани Баллор, която ръководеше импровизирана подземна болница в Източна Гута по време на сирийската гражданска война в периода 2012-2018 година, получи голямо международно признание за хуманната си кауза. Д-р Баллор, която е педиатър и днес е сред сирийските бежанци, живеещи в съседна Турция, получи наградата на Съвета на Европа „Раул Валенберг“. Това е едно признание за куража, смелостта, отдадеността и спасените стотици животи по време на сирийската война.

„Човешките права и личното достойнство не са лукс в мирно време. Д-р Амани Баллор е ярък пример за ематията, добродетелта и честта, които могат да процъфтят дори при най-тежките условия – в разгара на войната и страданието.“ – каза по повод номинацията на д-р Баллор Мария Пейчинович Бурич – генерален секретар на Съвета на Европа.

Д-р Амани Баллор е млада педиатърка, която веднага след дипломирането си в университета започва да помага като доброволец на пострадалите по време на войната. Само няколко години по-късно тя е начело на лекарски екип, наброяващ близо 100 човека. Импровизираната подземна болница, в която медиците начело с д-р Баллор се жертват всекидневно за другите, е известна с името „Пещерата“ и е разположена в подземията на родния град на младата лекарка – Гута, в близост до сирийската столица.

 

„Пещерата“ се превърна в символ на надеждата и безопасността за цивилните хора, живеещи под обсада. Там д-р Баллор рискуваше собствените си безопасност и сигурност, за да помогне на онези, които бяха в най-голяма нужда. Тя и останалите работеха ден след ден, за да спасят живота на толкова много хора, включително и на децата, пострадали от химическо оръжие…“ – каза още генералният секретар на Съвета на Европа по повод присъждането наградата на името на Раул Валенберг на тазгодишния лауреат.

Днес, 2 години след напускането си на родна Сирия през 2018 година, д-р Аммани Баллор е бежанец в Турция, но продължава да е все толкова активна и социално ангажирана, като участва във фонд, подпомагащ жените лидери и медицинските работници в различни конфликтни зони.

 

При получаването на наградата в Страсбург

Официалната церемония по награждаването на д-р Амани Баллор с наградата „Раул Валенберг“ беше през месец януари 2020 година в седалището на Съвета на Европа в Страсбург, Франция.

Наградата на името на Раул Валенберг е учредена през 2012 година и се връчва на всеки две години на личност, група или организация с изключителен принос в областта на защитата правата на човека или в  сферата на хуманитарната дейност. Признанието е съпътствано и от парична награда на стойност 10 000 евро.

 

Сред разрухата на войната

Припомняме, че д-р Амани Баллор е главна героиня и в едноименния документален филм „Пещерата“ (“The Cave”) с режисьор Фирас Файяд. Той сирийско-датска продукция, която е снимана по поръчка на National Geographic в продължение на две години от гражданската война в Сирия. Филмът представя именно достойната мисия на младата лекарка от Гута, която всеки ден спасява десетки детски животи. „Пещерата“ беше и един от 15-те документални филми в краткия списък на номинираните в категория „Документално кино“ за „Оскар“ 2020. Лентата получи наградата на публиката за „Най-добър документален филм“ на Международния филмов фестивал в Торонто през септември 2019 година.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.