Борбата с антисемитизма, расизма и омразата в Европа обсъждаха евродепутати в Страсбург

 

Един от акцентите в дневния ред на провелото се на 11 февруари (вторник) тази година пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург беше борбата срещу все по-разпространяващите се на териториите на Европейския съюз (ЕС) антисемитизъм, расизъм и омраза. Проведен беше дебат с участието и на представители на Съвета на ЕС и Комисията, при което беше обсъден отговорът на ЕС на все по-тревожните тенденции в разпространението на различните форми на омразата.

Много от членовете на Европейския парламент изразиха особената си загриженост във връзка с нарастващия брой на антисемитски нападения в някои държави членки на ЕС, като беше даден пример с извършеното от десен екстремист нападение в синагогата в Хале, Германия  през октомври 2019 година, при което загинаха двама души. Евродепутатите обсъдиха нарастващия брой престъпления от омраза, както онлайн така и офлайн, основани на раса, етнически произход, пол или сексуална ориентация.

„Казвайки „Никога повече“ на неща, случили се в историята, това означава, че трябва да предприемем действия.“ – гласяха някои от изказванията.

„Не може да оставаме безразлични към националистическата и дискриминативна риторика сред политиците и да я приемаме за норма. И не трябва да позволяваме на расистки и ултранационалистически партии да стават основния глас в публичния ни дебат.“ - заявиха още евродепутатите, като призоваха за ясни директиви на ЕС срещу речта на омразата и расизма.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.