Повече от 8 000 лева събра Сърница на благотворителен базар в рамките на „Седмица на сираците“ 2019

 

По инициатива на трите мюсюлмански настоятелства и коран-курсовете в град Сърница, на 1 декември (неделя) тази година беше организиран голям благотворителен базар в града в рамките на националната кампания на Главно мюфтийство „Седмица на сираците“ 2019. Базарът се проведе с изключителната подкрепа на кмета на Община Сърница Неби Бозов и целия му екип, които бяха своеобразни домакини на събитието, тъй като базарът се състоя пред сградата на местната управа.

Подготовката за благородната инициатива, която се провежда за трета поредна година, но за пръв път в толкова голям мащаб, започна рано сутринта в неделния ден, като същинската част стартира в 10:30 часа.

Сред официалните гости на събитието беше и районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, придружаван от Салих Онбаши – преподавател по Коран във Висшия ислямски институт. В обръщението си към всички присъстващи Абдуллах Салих акцентира върху значението и благодатта на дарението. Давайки няколко красноречиви примера, пазарджишкият мюфтия засегна и темата за това колко голяма е наградата за покровителството на сирак.

„Организацията на благотворителния базар беше на много високо ниво. Съпричастни с инициативата бяха и случайни гости на града, чуждестранни туристи, които също се включиха в базара и подпомогнаха каузата, оставяйки дарения в касите. Като цяло се получи едно много красиво събитие!“ – коментира за сайта на Главно мюфтийство мюфтията на Пазарджик Абдуллах Салих.

Кметът на Община Сърница Неби Бозов обеща и занапред местната управа да подкрепя това благородно начинание.

„Както големият ежегоден рамазански ифтар в града ни стана традиция, така от името на Община Сърница поемам ангажимент и този благотворителен базар да се превърне в традиция тук, да подпомагаме и занапред каузата на Главно мюфтийство в помощ на най-уязвимата група от обществото, сираците.“ – каза в обръщението си към всички жители на Сърница кметът Неби Бозов.

Преди самото начало на базара Салих Онбаши направи дуа, с което базарът беше официално открит.

„Активно участие при провеждането на благотворителната проява в неделя взеха всички деца от града – тези от коран-курсовете, от местното училище, както и децата и младежите от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Сърница.“ – коментира Фатима Цинева от организационния екип на благотворителното събитие. По думите ѝ, въпреки минусовите температури в неделния ден, децата до последно помагали за провеждането на инициативата. 

„Всичко приготвено за продажба в рамките на благотворителния базар – храни, сладкиши, сувенири и ръчно изработени изделия, беше разпродадено само за час и половина. Общата събрана сума при благотворителната инициатива в Сърница възлиза на 8020.00 лева.“ – допълни още Фатима Цинева.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.