В Европа продължават прожекциите на филма „Мулла“, разказващ за исляма в Русия

 

В различните европейски градове продължават прожекциите на татарстанския филм „Мулла“. Преди дни филмът беше прожектиран и във Франкфурт, Германия.

Както съобщава Информационна агенция „Татар-информ“, ръководителят на Международния съюз на татарските жени „Ханум“ Гулнур Даутова споделя, че немските зрители останали силно впечатлени от кино продукцията, много от тях били дори емоционално докоснати.

По думите на Даутова, идеята филмът „Мулла“ да бъде представен и пред европейска аудитория се родила тази година на срещата в Лайпциг, посветена на творчеството на Туфана Миннуллина, под надслов „Аз обичам творчеството на Туфана Миннуллина“.

„Когато научих, че през 2018 година е бил заснет художествения филм по пиесата „Мулла“, пожелаах да го видя и да го покажа на европейците“ – казва тя.

Идеята ѝ срещнала подкрепа от много татарски общности в Европа. Филмът „Мулла“ вече е прожектиран в Берлин и Франкфурт, тази седмица прожекции ще се проведат в Женева, Виена и Прага. Филмът в Европа се представя от неговия продуцент Марат Ахметшин.

„Искахме да представим филма и в прибалтийските страни и в Италия, на не можахме да организираме прожекции.“ – допълва Даутова.

„Филмът показва, че Русия е историческа родина не само за руснаците, но и на татарите и други националности. Това е история за това как в руското общество след перестройката се търсят житейските ценности. Филмът пояснявя, че ислямът е религия на мира и поставя редица въпроси за размисъл. Зрителите остават много доволни от прожекцията на филма.“ – отбелязва още Даутова. 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.