Първата в Европа еко джамия поразява с красотата си

 

Грижата за околната среда винаги е заемала важно място в исляма. Днес най-различни съвременни технологии позволяват да се преминава към употребата на алтернативни източници на енергия - слънчеви батерии, преработка и безотпадно използване на водите и екологично чисти материали и това съвсем не е пълният списък на механизмите, благодарение на които в 21-и век по целия свят се откриват екологични джамии – уникални съоръжения, които функционират в Оман, Дубай, Астана и други градове. Във Великобритания, Кеймбридж също бе  построена уникална еко джамия.

Първата в Европа екологична джамия се надява да използва силата на исляма за въздействие върху борбата с изменението на климата, призовавайки мюсюлманите към участие в програмите за защита на околната среда на нашата планета.

Според думите на активистите, занимаващи се с въпросите на климата, ислямът е най-бързо разпространяващата се религия в света и може да стане могъща сила, ако мюсюлманите се включат активно в защита на природната среда. 

ЦЕНТРАЛНА ДЖАМИЯ В КЕЙМБРИДЖ

Град Кеймбридж има стара връзка с исляма, още от  времето на Средновековието, когато тук са идвали търговци и учени от Изтока. Каменоделци от Сирия дошли тук в периода след кръстоносните походи и създали образци на английската готическа архитектура.

 

В наше време, в средата на изминалото столетие, мюсюлманите отново започнали да идват в Кеймбридж, като това били предимно емигранти от страни като Бангладеш и Пакистан.

Днес ислямската общност на това известно университетско градче е съставено предимно от турци, кюрди, алжирци, казации и от англичаните, новоприели исляма.

 

През месец май тази година в Кеймбридж беше официално открита нова необикновено красива джамия. Събитието беше насрочено за месец Рамазан – месецът на свещения пост. Първата в Европа еко джамия вътре е украсена с извити дървени подпори, поддържащи решетъчен таван. Стените са облицовани с тухли с цвят на мед и с червени релефни тухли. Влизането в джамията от улицата става през градина и порти, изработен от турски мраморни плочи с геометрични рисунки.

 

Освен молитвена зала за 1000 човека комплексът включва също ресторант, учебни помещения, тържествена зала за бракосъчетания и изложбена площ за местните художници, независимо от вероизповеданието им. В задната част на комплекса е оборудвана стая за измиване на починали, а на двора е създадена площадка с градина за игра на децата.

 

"Джамията символизира духовното сърце на ислямската общност, това е централно място, където вярващият се свързва с Бог.“ – казва покровителят на джамията, известният общественик Юсуф Ислям (в миналото музиканта Кет Стивънс).

 

По думите му, мюсюлманите са длъжни да изиграят важна роля в преодоляването на климатичната криза. „Тя, джамията се явява част от процеса за превъзпитание на обществото, навлизайки в истинската природа на исляма, за да може да се покаже хармонията на тази религия с баланса на вселената.“ – отбелязва Юсуф Ислам.

 

„Много мюсюлмани са забравили за това или недостатъчно способстват за ликвидирането на климатичната криза“.

 

Проектът на екологичната джамия предвижда повторното използване на дъждовната вода - за поливане на градината и топлинните помпи, събиращи енергия. Джамията изхвърля въглероден диоксид близък до нулата и може да се похвали с най-добри зелени сертификати за разлика от другите джамии, разпръснати из цяла Европа.

„Коранът подчертава красотата и хармонията на света като признак на творческите сили и мъдростта на Бога“. – казва председателят на съвета на джамията и професор от Кеймбриджския университет Тимоти Винтер, приел исляма преди време и известен днес с името си Абдал Хаким Мурад.

 

 

„Борбата с климатичните промени и масовото измиране на различни видове животни – това не е само практически въпрос за оцеляването на човека, но и проява на уважение и защита на Божиите дарове.“ – отбелязва още той.

 

КАТО В ПРИКАЗНА ГОРА

 

Джамията в Кеймбридж – това не е просто „зелено“ здание. Големи прозорци на покрива осветяват основната молитвена зала, затова през деня не е необходимо допълнително осветление. Покривът е украсен с панели, които  превръщат слънчевата светлина в енергия.

 

Дървените опори вътре в джамията са направени от скандинавска лиственица. Това придава особено приятен вид и напомня приказните гори от книгите. В джамията са предвидени подове с отопление и събиране на дъждовната вода на покрива. Покривът е от т.н. „зелени покриви“ - покрит с мъх, което подобрява топлоизолацията и създава природна среда за насекоми и птици. Отоплението и топлата вода се осигуряват чрез фотоелектрически пенели, подарени от местен бизнесмен.

 

По думите на експерт по климата, джамията следва общите ислямски принципи, които способстват за защита на околната среда, независимо дали използва земята, съхранява водите, запазва растителността и защитава животните.

 

 

„Мюсюлманите могат да бъдат голяма сила, мобилизирана против изменението на климата“ – казва Шанза Али, съучредител на британската правозащитна група по предотвратяване изменението на климата.

 

„Това изисква ние да се обърнем отново към ислямските учения за уважение на природата. – казва Шанза.

„Проекти като този на еко джамията в Кеймбридж ще имат решаващо значение за повишаване осведомеността на хората и демонстрирането на възможностите, което е проблем, залегнал в основата на религията ни.“ – казва тя.

 

Съгласно благотворителния алианс „Религия и съхранение“, големите световни религии може да мотивират близо 5 млрд. човека за  защита на околната среда, а това са 85% от населението на планетата.

 

МУЛТИКУЛТУРНОТО ОБЩЕСТВО 

 

В Кеймбридж живеят много мюсюлмани, някои от които са родени в далечна Индонезия, други в Италия ,много от тях са студенти, а други -  работници.

 

 

Мюсюлманинът Хасиф Ахмед казва, че зеленото послание се преплита с неговите ценности и служи да напомни за това, че природните ресурси в света са ограничени. „Затова, ако ние решаваме да наложим в обществото ни екологично и етично поведение, именно то трябва да трансформира пространството.“ – подчертава той.

 

„Джамията е била проектирана с отчитане на ислямските и местни ахитектурни традиции.“ – казва архитект Джулия Барфилд от компанията Marks Barfield Architects, занимаваща се с проектиране на култови съоръжения, такива като Виенското колело London Eye на Темза. Според нейните думи, централната дървена решетка влиза в състояние на „ехо“ с готическия свод в съседната часовникова кула на Кралския колеж, по време когато златният купол пресича хоризонта с високите университетски шпилове. Това здание съчетаващо богато украсената ислямска форма с местните английски материали и използването на толкова уникални технологии и материали, придават позитивно известие за защита на околната среда и вдъхновяват за добро и съзидателност.

 

 

Автор: Саида Ибрахимова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.