Саудитска Арабия започва издаването на туристически визи

Саудитска Арабия планира да започне издаването на туристически визи за чужденци от 27 септември тази година. Това съобщи във вторник телевизия Al-Arabiya. Туристите ще може да получат виза при пристигането си в кралството или предварително, след като попълнят електронната форма.

Съгласно информацията визи ще се издават на гражданите от 51 държави със срок на пребиваване в кралството до 90 дни. Саудитските власти съобщават, че за оформянето на виза по електронен път ще са необходими само няколко минути и за чужденците повече няма да е необходимо да се обръщат за визи към посолствата.

Плановете да започне издаването на туристически визи в кралството бяха обявени още през 2017 година, като тогава се очакваше това да започне през 2018 година. До момента право на влизане в Кралството имат само потенциалните работници и мюсюлманите, извършващи поклонничество в светите за исляма места, също и посещаващите Кралството по служебни причини.

Сега властите в кралството ще дадат предимство на туристическите отрасли. Според оценка на специалистите туристическият сектор ще способства за преориентиране на икономика от намаляване на износа на енергийни ресурси към туристическия сектор. Кралството планира към 2030 година страната да бъде посетена от около 30 млн. туристи ежегодно. Сега тази цифра е 16 млн., като в нея няма туристи, но в близко време Саудитска Арабия разчита да получава ежегодно от туризма по около 47 млрд. долара.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.