Мюсюлманка в САЩ ще съди банка за дискриминационно отношение

 

С помощта на правозащитници мюсюлманка в Съединените американски щати се обърна с жалба към Комисията по правата на човека заради това, че е станала обект на сериозна дискриминация на религиозен и национален признак в клон на местна банка.

В началото на месеца жената, която носи хиджаб, отишла в клон на Citibank в Манхатън, за да си открие банкова сметка и да я захрани със средства в размер на 3 800 долара. Искането ѝ било съпругът ѝ да бъде бенефициент на акаунта. При обслужването служителите в банката започнали да записват паспортните данни на съпруга ѝ, който бил с арабско име. Във връзка с това те съобщили на клиентката си, че Citibank се нуждае от 3 – 4 дни за изясняване на информация за нейния съпруг, след което ще е възможно да открият сметката.

По поведението на служителите на банката и разговора с тях мюсюлманката допуснала, че реакцията им е свързана с нейното вероизповедание и с възмущение напуснала финансовото учреждение, съобщава Islam News по информация на New York Daily News. След това жената се обърнала към местния филиал на Съвета по американско-ислямски отношения (CAIR) и неговите юристи ѝ помогнали да изготви жалба.

Не е изключено пострадалата да успее да получи компенсация за нарушение на правата й.

„Мюсюлманите да ползват банкови услуги не е престъпление, но въпреки това финансовите учреждения разделят американските мюсюлмани на дискриманационен принцип.“ – отбеляза директорът по съдебните въпроси на организацията CAIR Ахмед Мухаммед.

 

Източник: Islam News

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.