Мюсюлманките Илхан Омар и Рашида Тлаиб от Конгреса на САЩ станаха обект на расисткa атака от президента Тръмп

Четири конгресменки от Демократическата партия на САЩ, две от които мюсюлманките Илхан Омар и Рашида Тлаиб, станаха обект на расистки нападки от страна на президента Доналд Тръмп.

„Интересно е да видя "прогресивни" конгресменки от демократите, които по произход идват от държави, чиито правителства са пълна катастрофа, по-лошо, най-корумпираните и най-неспособните в света (ако те изобщо имат функциониращо правителство), сега гръмогласно и злобно казват на народа на САЩ, най-великата и най-силната държава на планетата, как да се управлява нашето правителство. Защо не се приберете и да оправите тотално разбитите и гъмжащите от престъпления места, от които идвате. Връщайте се и ни покажете как се прави. Тези места много силно се нуждаят от вашата помощ, не можете да тръгнете достатъчно бързо. Сигурен съм, че Нанси Пелоси ще бъде много щастлива бързо да ви издейства безплатно пътуване!” – написа преди дни американският държавен глава в профила си в Twitter.

Изказването на Тръмп предизвика вълна от реакции на недоволство по цял свят и бе остро разкритикувано.

Обект на расисткото изказване са Илхан Омар от Минесота, Рашида Тлаиб от Мичиган, Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк и Аяна Пресли от Масачузетс. И четирите са представителки на различни етнически малцинства, но всички, с изключение на сомалийката Илхан Омар, са родени в Щатите.

Законодателките от американския Конгрес не останаха пасивни след публичното нападателно изказване на Тръмп и дадоха извънредна пресконференция. Според тях целта на виртуалната расистка атака от страна на американския президент е била да се измести общественото внимание от важни теми и въпроси.

Четирите конгресменки по време на извънредната си пресконференция

Илхан Омар определи думите на Тръмп като "фрапираща расистка атака" и сподели мнение, че намерението му е било да предизвика разцепление в редиците на демократите. И двете с Рашида Тлаиб призоваха за импийчмънт на президента, докато според Окасио-Кортес Тръмп поставя лоялността към Америка с цел избягване на съществен политически дебат. Пресли също коментира президентската нападка срещу нея и колежките ѝ като начин за „подривно разсейване“ от общозначими теми като здравеопазване и кризата по границите.

Въпреки всичко четирите конгресменки, станали обект на расисткия коментар на президента Тръмп, се обединиха около мнението, че случилото се само ще помогне за обединение на Партията на демократите в САЩ.

Във връзка с публичната президентска атака Камарата на представителите в Конгреса на Щатите прие резолюция на 17 юли (вторник). Тя "категорично осъжда расистките коментари на президента Доналд Тръмп, които са легитимирали и повишили страха и омразата към новите американци и хората с различен цвят на кожата“. Според текстовете в официалното решение хората с американско гражданство по нищо не се различават от онези американци, чиито семейства живеят в САЩ от десетилетия.

Резолюцията беше приета във вторник с 240 гласа „ЗА“.


Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.