Министерството на хаджа на Саудитска Арабия пуска смарт карти за поклонниците като пилотен проект 

 

Първите 25 000 поклонници, пристигнали в Свещените земи за изпълнението на хаджа тази година, ще получат високотехнологични електронни смарт карти. Това се случва в рамките на пилотен проект на Саудитска Арабия, реализиран от Министерството на хаджа и умра.

На картите ще бъде въведена личната информация на поклонника, а именно - здравословно състояние, местопребиваване и време за изпълнение на хаджа. Освен това смарт картите ще бъдат снабдени със специален датчик, чрез който ще може да бъде следено местоположението на поклонника. Това ще е необходимо за контролиране на потока поклонници в свещените градове Мекка и Медина, съобщава саудитската информационна агенция Аsharq Al-Awsat.

Главният специалист по планиране в Министерството на хадж и умра на Саудитска Арабия Амр Ал-Мадда отбелязва пред медията, че пускането на 25 000 смарт карти е експерименталният етап от въвеждането на инициативата „Смарт хадж“. Той е необходим за изследване на целесъобразността на разработвания проект.

Според думите на представителя на министерството, в близко бъдеще ще бъдат изработени до 200 000 идентификационни карти за поклонници, снабдени със същата технология за запазване на информацията, но те няма да включват в себе си единствено функцията проследяване на местоположението на поклонника.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.