Две джамии в Германия станаха обект на вандалски нападения

Нападатели посегнаха с камъни на мюсюлмански храм в германския град Касел, докато други вандали безцеремонно унищожиха 50 издания на Свещения Коран в джамия в Бремен, в северозападната част на страната. И двете посегателства са извършени през изминалия уикенд (8-9 юни тази година).

По думите на Сейфеттин Ерийорук – председател на настоятелството към Централната джамия в Касел, джамията е станала обект на вандалското нападение в момент, когато в сградата е нямало никого. В резултат са изпочупени прозорци на молитвения храм.

По същото време в немския град Бремен вандали влезли в джамията „Рахман“, където унищожили 50 издания на Свещения Коран и захвърлили някои от тях в тоалетната. Местни мюсюлмани изразиха съжалението си във връзка със случилото се в социалните мрежи и настояха отговорните органи да се отнесат отговорно към случилото се и да открият извършителите.

Всичко това се случва само две седмици, след като мъж в Бремен, крещейки антимюсюлмански ругатни в трамвая, наръга 16-годишен младеж с нож във врата.

Двете нападения срещу джамии в Германия са поредните вандалски актове в европейската страна, извършени от омраза и ислямофобия. Статистиката сочи, че подобни престъпления бележат ръст през последните години не само в Германия, но и на територията на цяла Европа.

По думите на немския министър на правосъдието, ислямофобските престъпления ще се увеличават, докато политиците на Запада и медиите не вземат адекватни мерки срещу случващото се.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.