Представители на Главно мюфтийство уважиха ифтар, организиран от Външното министерство у нас

На 28 май 2019 година министърът на външните работи в България Екатерина Захариева бе домакин на празнична вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тя се състоя в резиденция „Бояна“ в столицата. На нея присъстваха представители на дипломатическите мисии на мюсюлмански и арабски държави у нас, представители на Мюсюлманско изповедание и на други религиозни общности в страната.

На празничното събитие Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България беше представено от заместник главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали и от главния секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик.

„Съдбата се е разпоредила така, че българският народ да живее в непосредствено съседство с народите от ислямския и арабския свят. Свързват ни и история, и традиции. Като своеобразен мост между Европа и Азия България е на кръстопътя на култури, на сходства и различия. Този факт предпоставя развитието на сътрудничество, базирано на взаимно уважение.“ - каза министър Захариева в приветствието си към гостите във вторник вечерта.

Тя акцентира върху това, че нещото, което е съхранило мира в България като страна родина на много мюсюлмани, е именно моделът за толерантност.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.