Новооткритата джамия „Чамлъджа“ – най-голямата джамия в съседна Турция

След церемониалното си откриване само преди няколко седмици джамията „Чамлъджа“ в съседна Турция е вече официално най-голямата джамия в страната.

Построена в османско-селджушки стил, джамията спокойно може да се определи като съвременен шедьовър на архитектурата – съчетава в себе си класически и съвременни архитектурни елементи и няма неин аналог в света. Молитвеният дом е изграден върху обща площ от 15 000 кв.м. и е с капацитет да побере общо 63 000 човека. Сградата вътре може да побере 25 000 човека, още 12 500 - във вътрешния си двор и 22 500 души - във външния си двор.

  

Има шест минарета и може да се види от всяко място в Истанбул, тъй като джамията е разположена на хълма „Чамлъджа“, квартал „Юскюдар“ в азиатската част на Турция. Четири от минаретата ѝ са с височина 107,1 метра, а другите две са с височина 90 метра. Основният купол на джамията е с височина 72 метра. Смята се, че числото символизира броят на етносите, които живеят в Истанбул. 

Основната молитвена зала в джамията „Чамлъджа“ е покрита с ръчно тъкан килим. 

Комплексът на джамията включва също музей на турското ислямско изкуство с площ 11 000 кв.м., художествена галерия, библиотека, конферентна зала за 1000 души, осем творчески ателиета и покрит паркинг с капацитет - 3 500 коли.

Очаква се тази джамия да стане един от най-значимите съвременни символи на Истанбул. Предвид и местоположението си религиозният обект най-вероятно ще се радва на голяма посещаемост и ще буди сериозен туристически интерес. Хълмът Чамлъджа в азиатската част на Истанбул е популярно място за излети на местните жители и за туристически разходки. От него се разкрива гледка към мостовете над Босфора и към целия метрополис.

 

 

Архитект на джамията „Чамлъджа“ е Мехмет Гюнер, който е вече известен с работата си по джамията „Абдулхамид хан“ в югоизточната провинция Кахраманмараш в страната. Изграждането на зданието беше започнато през 2013 година и продължи общо 6 години.

 

Мюсюлманският храм беше открит с официална церемония и в присъствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 3 май тази година – в самото навечерие на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Събитието беше уважено и от главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

  

 

Автор: Л. Чаушева