Изявление на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи

по случай настъпването на Свещения месец Рамазан

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми  сънародници

Думите са неспособни да изразят радостта на мюсюлманите, които се срещат отново с месец Рамазан. Радостта  се изразява в духовен и социяален  аспект. По отношение на духовността, всеизвестно е, че Рамазан  е по-древъзходен от другите месеци на годината. В Рамазан е ниспослан Корани Керим, в Рамазан е първата  победа над езичеството и очистването на кябе от идолите и пр.

От друга страна, мюсюлманите изживяват празнично този месец, въпреки че през дните на Рамазан те се лишават от храна и напитки. Заедно с това се забелязва и сплотеността на хората, която предава  и по-голяма самоувереност и по-голямо самочуствие на  мюсюлманите. Това е берекета и благодатта  на Рамазан.

При нормални условия, човек не би се подложил на такова изпитание като говеенето, но Рамазан е нещо различно. В този месец  глада и жаждата бледнеят пред устрема към милостта  на Аллах Теаля.  Може би щастието в този месец  нямаше да бъде пълно ако мюсюлманите не говееха, но и тук на преден план излиза мъдростта на Аллах, Който е отредил мюсюлманите да осъзнаят смисъла на живота и тяхната мисия в този свят, а именно целта не е храна и напитки, а обич към всички творения и най-вече към всички хора. 

Всеобщите ифтари станаха традиция при мюсюлманите в България. След като са говели през деня и са се пречистили, мюсюлманите споделят трапезата си с близки и приятели, но заедно с тях се хранят и непознати хора от други етноси и последователи на други религии.

Нощният намаз е кулминацията на деня през Рамазан. Въпреки желанието за почивка, обичта към Аллах е по-силна, която дава сила на вярващите да застанат пред Аллах Теаля и да Му благодараят за дадената възможност да се възползват от  Неговата  Щедрост.

В този месец отправяме дуа към Аллах да закриля всички хора, да ни дари със щастие и да напъти целия български народ. Аллах да приеме ибадета на всички.

д-р Мустафа Хаджи, 

главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.