Ученици от трите духовни училища взеха участие в международен симпозиум по биология в Турция

 

Общо 13 ученици от духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград взеха участие в симпозиум по биология, който се проведе в Турция в периода от 19 до 22 април 2019 година.

Научното събитие се проведе в Истанбул, Община Пендик и беше организирано от местното Духовно училище „Шехид Али Дженгиз“.

Духовно училище - Момчилград беше представено от общо 6 ученички, придружавани от директора на училището Ахмед Бозов. Четирима от участниците бяха от шуменското духовно училище „Нювваб“. Те бяха придружавани от директора Шериф Хюсню. Духовно училище „Мирза Сеид Паша“ беше представено от трима ученици, придружавани от свой преподавател.

Групата от България беше единствената група с чуждестранни ученици в симпозиума, който се провежда за първа година. Всички останали участници в събитието бяха ученици от духовни училища от различни градове в цяла Турция.

Участниците от България имаха възможността да слушат различни лекции и презентации, представени от учениците домакини и от професори, не само по биология, но и по химия. Програмата беше разнообразена с различни културно-развлекателни активности като разходка с корабче и вечеря на Босфора, посещение на новооткритата най-голяма джамия на територията на цяла Турция – джамията на Чамлъджа и други.

Групата от Духовно училище - Момчилград

 „За мен беше удоволствие да участвам в този научен семинар в Турция. Останах наистина дълбоко впечатлена! Върнахме се с много нови знания в сферата на микробиологията, мозъчните клетки, нанотехнологиите, ДНК и ГМО. Надявам се и в бъдеще да имаме възможността да участваме в подобни международни събития. Програмата беше много интересна, организаторите я разнообразяваха с различни забавни игри между сесиите, което също беше изключително впечатляващо.“ – сподели за Grandmufti.bgученичката от IX. клас в Духовно училище – Момчилград Елис Раиф, която бе едно от момичетата, взели участие в международния симпозиум.

На връщане към България групата имаше възможността да посети и турския град Одрин, където си направи туристическа разходка.

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.