Ученици от трите духовни училища у нас взеха участие в едноседмичен научен семинар в Турция

 

Снимка на част от групата от България с учителя по физика по време на научния семинар „Научни пътешественици“

„Научни пътешественици“ е едноседмичният научен семинар, който за вече трета поредна година се провежда в Истанбул.

Тазгодишното издание на международното научно събитие се проведе в периода 1-6 октомври, aнегов домакин бе истанбулският квартал Картал. Общо 19 ученици от трите духовни училища в България - в Русе, Шумен и Момчилград, взеха участие в семинара „Научни пътешественици“. Духовно училище ,,Нювваб“ – град Шумен беше представено от общо 6 ученици, придружавани от учителя доктор по Религиозни науки Осман Ибрахимов. От Духовно училище „Мирза Саид Паша“ – град Русе в семинара се включиха трима ученици, а от  момчилградското духовно училище – 10 ученици, придружавани от един учител.

Във връзка със състоялия се в Турция семинар и участието на групата ученици от България получихме писмото на един от участниците – Йонуз Ерол Йонуз – ученик в Духовно училище „Нювваб“ – Шумен. В него той споделя различни моменти и впечатления от преживяното…

„Първият ден от семинара премина в опознаване и разходки из духовното училище в кв. Картал в град Истанбул. Вторият и третият ден преминаха в демонстрации и опити по химия, физика, биология и други. Последните три дни от научния семинар (тоест четвъртък, петък и събота) бяхме на научно изложение в градската градина в кв. Малтепе, парк „Орхан Гази“, която беше отворила вратите си за обществеността.“ – споделя в писмото си до сайта шуменският ученик.

Част от българската група с преподавателите по химия

В писмото си Йонуз с вълнение описва как още в сряда вечерта със съучениците си пренесли всичко необходимо в градската градина, където се очаквало да се проведат различните научни опити и демонстрации. „В градината имаше изложени общо 43 щанда - ателиета  по биология, химия, физика, археология, боядисване, архитектура, география, математика, умни игри, роботика, филми. Имаше също актьори в ролите на Айнщайн, Тесла, Леонардо да Винчи и други.“ – добавя още младежът към описанието на впечатленията си от преживяното в Турция.

Участниците от България имали възможността да си изберат предварително към кое от ателиетата да се присъединят, така че се били подготвили за участие в съответната научна област.

На автогарата, на връщане в България 

„От името на ученическата група от ДУ „Нювваб“ – Шумен искам да благодаря на ръководството на училището, на директора и на Педагогически съвет - ДУ ,,Нювваб“. Също така отправяме специални благодарности към Отдел „Образование“ на Главно мюфтийство и особено благодарим за предоставената ни възможност за еднодневна разходка из Истанбул в рамките на едноседмичната ни програма в Турция. Изразяваме благодарности и към Ръководството на Духовно училище „Картал“ в Турция за гостоприемството и организираните мероприятия. Очакваме ги в най-скоро време да посетят България и този път ние да бъдем техни домакини!“ – споделя още Йонуз Йонуз в писмото си до Grandmufti.bg.

Ученикът от ДУ „Нювваб“ – Шумен завършва написаното с призив към всички свои връстници, като казва: „Четете, учете, но заедно с това следете какво реално сте научили и дали прилагате наученото в живота си. След това предавайте новопридобитите знания на други - нека така да бъдем по-щастливи в един свят на любознанието. Нека не забравяме, че първият айет от Свещената ни Книга е ,,Чети!“. Но това четене изисква и прилагане на прочетеното и наученото в Земния ни живот, така че то да бъде в наша полза на Ахирета (Отвъдния живот).“

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.