Оспорвана надпревара между общо 43 хафъзи и четци на Корана на тазгодишното XI-о национално състезание в Мадан

 

На 10 август тази година (петък) в „града на хафъзите“ Мадан се проведе ХI-ото Национално състезание за наизустяване и художествено четене на Свещения Коран. Своеобразният празник за всички вярващи и за жителите на маданска община премина с богата програма. Тя бе организирана от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България съвместно с Районно мюфтийство – Смолян и със съдействието на Мюсюлманско настоятелство – Мадан.

Официални гости на тържественото събитие бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Алиш Хаджи, заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн, както и редица районни мюфтии от цялата страна. Сред тях бяха районният мюфтия на Смолян, който беше и домакин на официалното събитие – Неджми Дъбов, районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, също и наместник-мюфтията на Крумовград Насуф Халил. Присъстваха и представители на турската дипломатическа мисия у нас - аташето по социалните въпроси към Посолството на Република Турция в България д-р Улви Ата, също и аташето по социалните въпроси към Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Метин Акбаш.

Тазгодишният празник на Корана в Мадан беше уважен и от представителите на местната власт – кметът на Община Мадан Фахри Молайсенов, народният представител на Област Смолян Хайри Садъков, директорът на СОДУ – Момчилград Ахмед Бозов и много други гости от страната и чужбина – представители на мюсюлмански настоятелства, имами, включително от Република Турция и Гръцка Република.

„Днес това, което ни събира, е Книгата на Аллах Теаля. И всички ние сме тук, за да подкрепим младите участници – четци на Свещения Коран, за да подкрепим бъдещето - младежта, също така Книгата и религията на Аллах (С.Т.), която е в състояние да допринесе щастие и просперитет за обществото.“ – каза в част от своето обръщение към всички участници и гости на националното състезание смолянският районен мюфтия Неджми Дъбов. Той благодари на целия организационния екип на събитието, ръководен от заместник главния мюфтия Бирали Мюмюн, и обеща, че подобни състезания ще продължат да бъдат организирани в бъдеще.

Приветствени слова бяха поднесени и от аташето по социалните въпроси на турското посолство в София д-р Улви Ата. Присъстващите бяха официално приветствани и от главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, който в обръщението си каза: „Това, което се случва днес, е показател, че въпреки всички опити Коран-и Керим да бъде изтръгнат от сърцата на мюсюлманите – опитите са неуспешни. Свещения Коран живее в сърцата ни и Книгата е Светлина по пътя на всеки, който засвидетелства, че „Няма друг Бог, освен Аллах, и че Мухаммед е Негов Пратеник и раб“. Това е Словото на Аллах (С.Т.), което е неизчерпаемо и което не се разбира с езика – то се разбира със сърцето.“

Според правилата на тазгодишното състезание в него участие можеше да вземат и жени. Журито беше в два отделни състава – съответно за мъже и за жени.

          5-членното жури за участниците мъже беше в състав:

Айдън Юмеров - преподавател във Висш ислямски институт - София

д-р Кадир Мухаммед -  преподавател във Висш ислямски институт – София

хафъз Юсеин Халибрям – имам в джамията „Йедикъзлар“ в село Подкова (Община Кирково)

Айхан Мустафа - имам в столичната джамия "Баня Баши"

хафъз Яшар Атар – преподавател в Школата за имами – село Устина

Участията на жените в националното състезание, общо 13 на брой, бяха оценявани от жури в състав:

хафъз Сениха Шефкет Хасан - ръководител на коран-курса в град Мадан

хафъз Хатидже Али Ходжа - ръководител на коран-курса в град Доспат

Мюмюне Хайриева Шерифова - ръководител на коран-курса в град Рудозем

След оспорваната надпревара между участниците в различните общо 6 кръга на тазгодишното състезание бяха излъчени и финалистите във всеки от тях, както следва:

Джуз „Амме“ наизуст за участници до 15-годишна възраст

1.     Мустафа Мухаммед – 15 години, село Света Петка (Община Велинград) – 292.4 точки

2.     Еймен Сулев – 12 години, Съединени американски щати - 281.2 точки

3.     Мустафа Изет – 13 години, село Буково (Община Гоце Делчев) – 271.2 точки

 

Джуз „Амме“ наизуст за участници от 15 до 40-годишна възраст

1.     Мюмюн Ахмед – 16 години, Айтос (Област Бургас) – 299.2 точки

2.     Мухаммед Дорлу – 17 години, село Бел камен (Община Якоруда) - 294 точки

3.     Омар Караосманов – 15 години, село Върбина (Община Мадан) -  292.2 точки

 

5 джуза наизуст

1.    Исмаил Иброш – 12 години, село Брезница (Община Гоце Делчев) – 283.6 точки

2.    Мухаммед Ахмед – 7 години, град Мадан (Област Смолян) – 283.4 точки

3.    Мухаммед Ушев – 12 години, град Мадан (Област Смолян) – 267 точки

 

15  джуза наизуст

1.    Шабан Кальор – 15 години, село Брезница (Община Гоце Делчев) – 284.2 точки

2.    Севди Сюлейман – 18 години, град Мадан (Област Смолян) – 280.4 точки

3.    Абдуррахман Ушев – 12 години, град Мадан (Област Смолян) – 259 точки

 

Целият Свещен Коран наизуст (30 джуза)

1.    Ибрахим Камбач – 16 години, село Брезница (Община Гоце Делчев) – 299.6 точки

2.    Абдуллах Хасан – 18 години, град Мадан (Област Смолян) – 288.4 точки

3.    Абдуллах Афузов – 16 години, град Мадан (Област Смолян) – 288 точки

 

Художествено четене на Свещения Коран

Първо място в категория „Мъже“:

Ахмед Хасан – 29 години, село Средско (Община Кирково) – 96.2 точки

Първо място в категория „Жени“:

Нур Мурад – 12 години, село Митовска (община Мадан) – 95.67 точки

В рамките на церемонията по награждаването финалистите в националното състезание получиха грамоти, плакети, предметни и парични награди в различен размер, според мястото, на което са се класирали. Награди бяха осигурени и за всички некласирали се на финала състезатели. Те бяха осигурени от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България и от различни спонсори. 

След официалното награждаване на финалисти и участници XI-ото Национално състезание за наизустяване и художествено четене на Свещения Коран официално беше закрито с дуа, отправена от главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.