На запад Алия Изетбегович е познат най-вече с ролята, която изиграва в историята на Балканите, с политическите си идеи и с книгата „Ислямска декларация“. Повечето мюсюлмани обаче ще го запомнят с приноса му към търсещия мюсюлмански дух, най-зрялото му дело: „Ислямът между Изтока и Запада“. Плодът на един живот, изпълнен с премеждия и впечатления, и достойно продължение на едно от множеството течения в богатата ислямска мисъл. Труд, който въпреки позициите, от които изхожда, конкретните исторически обстоятелства и примери, успява да предаде една непреходна мъдрост.

В опита си да даде насоки на мюсюлманите, търсещи път в лабиринта на живота, Изетбегович ни е оставил задълбочено и пространно изследване на проявленията на материалното и духовното в най-различни области. Разглежда изчистените крайни позиции на един изцяло духовен и един изцяло материален светоглед, както и последствията от тях, но не за да демонстрира конфликт или да опровергае единия или другия, а за да покаже, че човешкият път, пътят на живота, ислямският път е в умереността, баланса и целостта. Човекът е тяло и дух.

Радваме се, че най-накрая можем да ви представим този значим принос към ислямската култура и на български език. На добър път!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.