След повече от 70 години на 28 юни (неделя) тази година в София беше проведено първото хатим-тържество – несравним празник за представителите на мюсюлманската общност в столицата. С официално разрешение от Столична община празникът се състоя на пл. „Бански“ зад централната столична джамия „Баня Баши“.

Повод за него стана първият прочит на текстовете в Свещения Коран от общо 17 възпитаници на целогодишния коран-курс към Районно мюфтийство – София с преподавател Фатме Хатип. В тържеството участие взеха още 22 деца от столичния коран-курс, които представиха само част от онова, което са научили по време на своето обучение, и обогатиха празничната програма с религиозни рецитали, музикални изпълнения, театрални сценки и други.

Официални гости на събитието, уважено от повече от 200 човека, бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, заместник главният мюфтия Бирали Бирали, също районните мюфтии на Смолян, Пазарджик, Благоевград и Плевен – съответно Неджми Дъбов, Абдуллах Салих, Айдън Мохамед и Мурад Бошнак. Празникът беше уважен и от аташето по социалните въпроси към Посолството на Република Турция в България Мехмед Генч.

„Такова събитие се провежда в столицата за първи път от няколко десетилетия насам, което му дава допълнителен принос и още една ценност. Няма да крия, че за мен и моя екип такова тържество още от първия ми ден като мюфтия беше мечта! Ето, че днес, след дълги години на последователна работа, Елхамдулиллях, това тържество е вече факт! Вълнението, емоциите и радостта не може да бъдат описани с думи! Днес за нас, мюсюлманската общност в столицата, е Байрам между два Байрама.“ – сподели в своето обръщение районният мюфтия на София и първи домакин на празничното събитие Мустафа Избищали. Той пожела на всички деца, направили хатим, и на участващите в тържествената програма, да се държат здраво за Книгата на Аллах и Той да бъде техен Пътеводител през целия им живот.

„Искам да поздравя всички организатори на днешното събитие и да благодаря на Районно мюфтийство-София и на районния мюфтия Мустафа Избищали! Искам да поздравя учителката Фатме Хатип за това, че е положила неимоверни усилия да възпита тези деца. В коран-курсовете се възпитават хора, достойни членове на обществото, в което живеем!“ – каза в официалната си реч духовният водач на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. Той поздрави и всички родители, изпратили децата си за обучение в коран-курса, и призова всички останали, които все още не са, да последват техния пример.

В края на програмата от името на всички родители и възпитаници на целогодишния коран-курс в столицата бяха поднесени благодарствени слова и подаръци към Районно мюфтийство – София и преподавателката Фатме Хатип, която вече трета година работи неуморно със своите повече от 50 възпитаници на възраст между 4 и 15 години.

„Всички ние днес виждаме, че от семенцата, които ти пося, пораснаха и разцъфнаха с цялата си красота едни прекрасни пъстри цветя, носещи аромата на исляма. Когато човек влага цялото си сърце в делото, на което се е посветил,  резултатът не би могъл да бъде друг. От името на всички родители изказвам най-сърдечни благодарности за твоята всеотдайност…“ – заяви в разчувстващо обръщение към учителката Фатме Хатип Зехра Ислямова, представител на родителите.

Тържеството завърши с поднасянето на подаръци към всички деца от името на Районно мюфтийство-София, на родителите и от много други дарители. За всички гости на празничното събитие бяха осигурени обяд и почерпка от домакините.

 

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.