В периода 14-22 април тази година Районно мюфтийство – Русе проведе няколко работни заседания с имами и председатели на мюсюлмански настоятелства в общините Сливо поле, Ветово и Две могили. Работните заседания се състояха под ръководството на районния мюфтия на град Русе Юджел Хюсню.

Заседание в Община Сливо Поле

В дневния ред на първата работна среща бе продължаващата извънредна ситуация, свързана с пандемията COVID-19. Обсъдени бяха и предстоящите дейности по време на свещения месец Рамазан. Районният мюфтия остро наблегна на ситуацията и предупреди всички служители в поверения му район стриктно да спазват инструкциите на по-висшите инстанции, като имамите да присъстват в джамиите и да няма пропуски в четенето на езан, както и молитвените домове да бъдат отворени за петкратен намаз с условие той да се изпълнява самостоятелно.

Заседание в Община Ветово

В трета точка от дневния ред акцентът беше върху предстоящата кампания за подпомагане на ислямското образование. По тази тема имамът Ибазер Ибазеров изнесе кратка лекция, а районният мюфтия даде наставление относно самата кампания, като подчерта, че хората са по-склонни да даряват в трудни времена. Относно традиционната вечеря ифтар, присъстващите бяха призовани да не допускат струпване на хора на едно място, а желаещите да дадат ифтар да се обърнат към имамите. Тазгодишната организация ще е  свързана с раздаване на хранителни пакети по домовете на нуждаещите се говеещи. Също така бе представена благотворителната кампания „Бъди надежда за нуждаещ“ .

Заседание в Община Две Могили

В заключителната част на мероприятията по общини, проведени от Районно мюфтийство - Русе бе направена обща дуа от районния мюфтия Хюсню. Той помоли Всевишния за по-скорошен край на пандемията и възстановяване на нормалния ритъм на живот.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.