Благотворителна вечеря по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан бе организирана в Кърджали на 16.07.2014 г. Инициативата, която има 7-годишна история, е съвместна - на Община Кърджали и побратимената й турска община Османгази в Бурса. А основоположник на идеята е кметът на турската община Мустафа Дюндар. В деня на ифтара ресторантът в градския парк събра повече от 500 души, въпреки дъждовното време.
По думите на гостите свещеният за мюсюлманите месец Рамазан е изпълнен с  много поуки, но най-вече предоставя възможност за постигане на мир и разбирателство между хората, без значение от етноса и религията им.
„Празниците са повод да укрепваме още веднъж силните връзки между нашите два братски и приятелски народа“, сподели заместник - кметът на Османгази Халил Дюнер Джебеджи. Той поздрави мюсюлманите с предстоящия празник Рамазан Байрам.
„Тази вечер за пореден път се чувствам горд и щастлив, че съм гражданин на Кърджали. Отново на една маса сме заедно с нашите гости от побратимената община, заедно сме с областния управител, с нас са и водачите на религиозните общности - районния мюфтия Бейхан Мехмед и енорийския свещеник Отец Петър. Това е нещо, което на много малко места в страната може да бъде видяно. Неслучайно градът ни е наричан „столица на толерантността“. Кърджали е знак на добросъседство между хората от различни етнически общности, които заедно споделят празниците и заедно преодоляват трудностите. Това, от което всички имаме нужда днес, е единство. Кърджали отново дава добрия пример и добрия знак за единство", каза кметът инж. Хасан Азис и изрази задоволството си от присъствието на приятелите - християни, уважили традицията на мюсюлманската общност.
Градоначалникът благодари на община Османгази, която за седми път участва в организиране на ифтар в Кърджали.
От името на мюсюлманската общност районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед изказа благодарност към организаторите. „Чрез лишаване от храна и вода на телата през месеца Рамазан, чрез говеене в името на Всевишния, за мен е чест да разговеем заедно. Месец Рамазан е едно духовно училище, което ни учи да бъдем по –добри, по - сплотени, по- вярващи, по –добронамерени. Това е месец, изпълнен с благодат и милосърдие", подчерта кърджалийският мюфтия Бейхан Мехмед.
„В Кърджали живеем под небето на най-защитения град. Когато християните свършват поста, случайно или не, веднага започва постът на мюсюлманите. Когато едната молитва заглъхне в единия храм, започва другата в другия. Така градът не остава без молитвена закрила и без хора, които да се молят пред Всевишния, който е над всички, без разлика във вяра и народност", сподели енорийският свещеник отец Петър.
Сред гостите на празничната вечеря бяха председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, заместник - кметовете на община Кърджали Елисавета Кехайова, Иван Велев, Юсеин Ахмед, Мухарем Мухарем, областният управител Бисер Николов и двамата му заместници – Назми Мюмюн и Муса Сеидахмед, общински съветници и представители на бизнеса.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.