Човечеството се изпитва с яденето на хелял храна

 

Теологическия факултет на Университета Сакаря в Република Турция съвместно със Световната организация за хелял стоки организира международен симпозиум за проблемите на Хелял сертифицирането. В симпозиума, който се проведе на 19-20 март, участваха над 30 докладчици от различни мюсюлмански страни,които представиха своите изследвания свързани с проблемите на хелял производството, стандартизацията и търговията. В симпозиума взеха участие различни държавни организации като Институт за турски държавен стандарт (ТСЕ), Световен ислямски институт за хелял храни и неправителствени организации.
Те се обединиха под мотото„Човечеството се изпитва с яденето на хелял“. Всички бяха единодушни, че за повишаване на доврието в хелял сертифицирането занапред са необходими единни критерии, контрол и логистика на хелял стоките по целия свят.
Сред участниците на международния форум бяха и председателят и членът на Комисията за издаване на сертификат „Хелял“ към Мюсюлманско изповедание Халил Ходжов и Бейхан Мехмед. Те имаха възможност да се запознаят с практиките в областта в световен мащаб и да представят правилника и начина за издаване на хелял-сертификати в България и контрола, който Главно мюфтийство осъществява при сертифицирането на български фирми.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.