Съобразявайки се с разпорежданията на Главно мюфтийство и в координация с РЗИ – Кърджали, централната джамия на град Кърджали всекидневно се дезинфекцира в борбата срещу новия вирус COVID-19. Също така, умивалниците за абдест, тоалетните към джамията се третират с препарати за дезинфекция.

„Имамите на джамията призовават  вярващите и най-вече по- възрастните да отслужват намазите си у дома. Умоляват се хората от общността да запазят спокойствие и да спазват разпорежданията както на общинския, така и на Националния кризисен щаб. С разпореждане на районния мюфтия в Област Кърджали  временно са прекратени мевлидите и целогодишните коран-курсове.“ – коментираха за Grandmufti.bgот ръководството на Районно мюфтийство – Кърджали.

Имайки предвид сложната обстановка и обявеното извънредно положение в страната ни и в съответствие с ислямските религиозни канони, на 16 март (понеделник) 2020 година Комисията по Фетва към Главно мюфтийство взе решение в джамиите в цялата страна да не се отслужва петъчна молитва до края на кризисната ситуация. Въпреки това   мюсюлманските храмове ще останат отворени. Предвид това решение на Мюсюлманско изповедание в централната джамия на град Кърджали няма да се кланя петъчна молитва до края на извънредното положение в България. Вместо това главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи призова мюсюлманите да отслужват обедна молитва, и то индивидуално.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.