По инициатива на Районно мюфтийство-Варна и с активното съдействие на Мюфтийско наместничество-Провадия преди дни започна официално процедурата по обезопасяването и реконструирането на джамията „Саръ Хюсеин“ в град Провадия. Тъй като джамията от много години не е действаща, в голяма степен е разрушена, а минарето ѝ е с опасност от срутване, Районно мюфтийство – Варна предприе спешни мерки по отношение на обезопасяването и укрепването на минарето. Това се случва със съдействието на Главно мюфтийство и на Районно мюфтийство-Шумен, което предостави за безвъзмездно използване скелето от вече успешно реставрираната „Томбул“ джамия.

„След обезопасяването на района около историческата „Саръ Хюсеин“ джамия и укрепване на минарето ѝ, тепърва предстои да бъдат разработени проекти за реконструкцията и реставрацията на мюсюлманския храм. След това ще се търси и финансиране за реализирането на въпросните проекти.“ – споделиха за Grandmufti.bgот ръководството на Районно мюфтийство – Варна.

В град Провадия, където от началото на година има и Мюфтийско наместничество към Районно мюфтийство – Варна, има общо три джамии -  въпросната реконструираща се към момента „Саръ Хюсеин“ джамия, действащата джамия в центъра на града „Юсуф бей“/ „Чарши“ джамия и още една – „Месих паша“ джамия, която в момента е изяло разрушена, но за времето си е била значим религиозен център с медресе и други прилежащи постройки.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.