Повече от 5000 мюсюлмани от благоевградско и от цялата страна уважиха провеждането на традиционния сюннет в Рибново, който по стара традиция продължава 4 дни и тази година започна на 20 февруари, завършвайки кулминационно с тържествената си програма на 23 февруари (неделя).

Сред официалните гости на празничната и уникална по рода си програма бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, както и районните мюфтии на Смолян, Пазарджик, Плевен и Добрич, съответно Неджми Дъбов, Абдуллах Салих, Мурад Бошнак и Билял Дарджан.

В рамките на сюннета, който традиционно се организира от частно лице със съдействието на Районно мюфтийство – Благоевград, бяха обрязани общо 46 деца.

В началото на празничната програма домакинът от Районно мюфтийство – Благоевград Айдън Мохамед приветства децата, родителите им и всички присъстващи. Думата беше взета и от духовния водач на мюсюлманите у нас, който даде своите наставления за това как децата да запазят ислямската си идентичност и да живеят като мюсюлмани в демократична България.

„Единствено при нас, в благоевградско, сюннетът продължава четири дни и се провежда по този начин. Затова обичам да казвам, че това е „визитката“ на нашия регион.“ – сподели за Grandmufti.bg Айдън Мохамед, като описа хронологично традиционните дейности, които местните мюсюлмани извършват в рамките на всеки ден от 4-дневния празник за цялото село. Благоевградският мюфтия уточни още, че според броя на децата-кандидати за сюннет всяка година, се определя веднъж или два пъти, пролетта и есента, да се организира този традиционен празник.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.