Да се внедри единно лого за „Хелял“ предложиха в Република Башкортостан

 

Активисти от  „Народен контрол“ на „Единна Русия“ проведоха среща с представители на Духовното управление на мюсюлманите в Република Башкортостан, на която бяха обсъдени начините за наблюдение и спазване на правилата при производството и продажбата на продукция „Хелял“. Координаторът  на проекта в Гулнур Кулсарина сподели, че по време на проверки на търговски обекти често се наблюдават нарушения по разфасоването, недопустимо от религиозна гледна точка съседство между стоките с различен съдържателен състав и повреждане на опаковката на хелял продукция.

„Често стоката е разположена заедно със свинско месо, колбаси и други. Според правилата за хелял продукция тя трябва да е в отделни витрини или лавици в хладилника. Тези правила се нарушават често от търговците, защото не са запознати с тях.“ – коментира още Гулнур Кулсарина.

Експертът по междунордния стандарт за „Хелял“ Илнур Мухаметзянов по време на срещата с активисти от „Народен контрол“ предложи да се въведе регионална сертификация на хелял продукцията и да се внедри единно лого. Според думите на Илнур Мухумутзянов, докато продукцията получи лиценз „Хелял“, тя преминава през много етапи на обработка, при които също се наблюдават нарушения на правилата за обработката ѝ. В търговските вериги стоката се обработва с общи ножове, на вирините не се спазват правилата за разполагане и понякога се нарушава целостта на опаковката.

Представители на Духовното управление на мюсюлманите в Република Башкортостан отбелязаха, че в някои случаи производителите залепват етикет „Хелял“ без да е налице необходимата сертификация и хората, подведени от надписа „Хелял“, купуват не това, което са искали. Във връзка с това се предвижда в региона да се внедри сертифицирането „Хелял“, което да е със собствени лого и маркировка.

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.