100 години по-късно Словения отново има официална джамия

Точно век след събарянето на първата джамия, строена някога на словенска територия, мюсюлманите в Република Словения отново разполагат с мюсюлмански храм за религиозните си нужди. 7 години след направената първа копка през 2013 година, първата джамия в Словения беше официално открита на 3 февруари (понеделник) 2020 година в столицата Любляна.

По думите на лидера на местната мюсюлманска общност, мюфтията Неджад Грабус, откриването на първата джамия в Словения е „повратен момент“ в живота на местните мюсюлмани. Официалното искане за строежа е внесено преди повече от 50 години, когато Словения е все още част от бивша Югославия. Разрешителното за изграждането на джамията е отпреди 15 години, но поради политически пречки и финансови затруднения официално строителните дейности стартират чак през 2013 година.

По думите на Грабус, реализацията на проекта възлиза на стойност 34 млн. евро, като близо 28 млн. от тях са дарения от Катар. Джамията е с 40-метрово минаре и е с капацитет за 1400 души. Към нея има и прилежащ Ислямски религиозно-културен център, като целият комплекс, разположен в индустриална зона в столицата Любляна, включва общо 6 сгради. В това число има библиотека, образователен център, ресторант, баскетболно игрище, жилищна част за имамите, както и офиси.

Конструкцията е изградена от бял бетон в комбинация с метал, стъкло и дърво. Интериорният акцент в джамията са сините куполи, които правят отпратки към интериора на известни джамии в Турция. По думите на архитекта на комплекса Матей Бевк, остъклената фасада на сградата изразява „прозрачност и отвореност“, а една от основните архитектурни цели в проекта е била да обедини традиционната ислямска архитектура със съвременната.

Общото население на Словения наброява около 2 млн. души. Мюсюлманите са около 2.5%, като по неофициални данни броят им достига 80 000 души. Близо 60% от населението на Словения изповядва католицизма, а между 2 и 3% от словенците са православни християни. Според преброяване от 2002 година мюсюлманите са втората по численост религиозна група в Република Словения. Въпреки това десетилетия наред те нямаха собствена джамия, а извършваха религиозните си богослужения в приспособени за целта помещения и сгради под наем. С откриването на новоизградената джамия в столицата Любляна Словения е последната страна от състава на бивша Югославия, сдобила се с официален мюсюлмански храм.

Първата джамия, строена някога е тези земи, е джамията в селището Логу под Мангартом (северозападната част на днешна Словения, Община Бовеч). Тя е била построена през 1916 година, за да посреща религиозните нужди на босненските войници по време на Първата световна война.След края на войната обаче малкият храм останал неизползваем и четири години по-късно, през 1920 година, бил разрушен.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимки: AFP


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.