Ръководството на Районно мюфтийство – Варна проведе среща с директора на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ във Варна Айрие Ибрямова

 

Районният мюфтия на Варна Нурай Шукри и специалистът от Отдел „Вакъфи“ към варненското мюфтийство адв. Сезай Чолаков проведоха среща с директора на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в морската столица Айрие Ибрямова. Срещата се състоя на 23 януари (четвъртък) 2020 година по инициатива на местното мюфтийство.

В рамките на срещата бяха обсъдени казусите с всички населени места в Област Варна, където попадат вакъфски имоти със статут на земеделска земя, но към момента те не са получавали „бели петна“ и е необходимо да се направи проучване на местно ниво. Разгледани бяха и проблемните случаи с вакъфски имоти, за които има сключени други договори от страна на съответни настоятелства, без да минават по каналния и законосъобразен ред – през Мюсюлманско изповедание.

„Потърсихме съдействие от страна на областната администрация за разрешаване на проблемните казуси и за осъществяване на проучвания по случаите, където е необходимо.“ – коментира за Grandmufti.bg експертът адв. Сезай Чолаков от Районно мюфтийство – Варна, като допълни, че ръководството на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в лицето на Айрие Ибрямова е изразило готовност за съдействие и помощ при съвместната работа по конкретните въпроси.

По време на срещата двете страни обсъдиха и някои странични въпроси като възможността за осъществяването на поклоненията хадж и умре с организацията на Главно мюфтийство, като гостът Шукри отправи поканата си към Ибрямова да извърши този ибадет с Главно мюфтийство у нас.

На раздяла варненският мюфтия Нурай Шукри поднесе подарък на директор Айрие Ибрямова от името на Районно мюфтийство – Варна – луксозното издание на Свещения Коран, последния брой на списание „Мюсюлмани“ и годишен календар на Мюсюлманско изповедание у нас.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.