Нуждите и проблемите на мюсюлманите в Община Варна бяха обсъдени на официална среща с кмета Иван Портних

 

Официална среща между кмета на Община Варна Иван Портних и ръководството на Районно мюфтийство – Варна се проведе на 15 януари (сряда) 2020 година. Тя се състоя по инициатива на местното мюфтийство и на нея присъстваха районният мюфтия Нурай Шукри, специалистът от Отдел „Вакъфи“ адв. Сезай Чолаков и секретарят на варненското мюфтийство Фахредин Молламехмед.

В рамките на състоялата се официална среща двете страни обсъдиха важни и актуални въпроси и проблеми, свързани с живота на мюсюлманската общност в морската столица. В това число беше разгледан проблемът в Централни гробища – Варна и запълненият капацитет за нови гробни места в мюсюлманското каре, както и възможностите за разчистване на гробищата, картотекирането и откриването на нови места. Ръководството на варненското мюфтийство помоли Община Варна в лицето на кмета Иван Портних за съдействие по разрешаването на този казус, тъй като към момента погребалната дейност в мюсюлманското каре от гробищния парк е спряна.

От кмета беше потърсено съдействие и за разрешаването на още няколко проблема – премахването на няколко преместваеми обекта със съмнителна законност от вакъфския имот към „Хайрие“ джамия в града; стартиране на строително-ремонтни дейности по укрепването на минарето на централната варненска джамия „Азизие“, което е пропукано и като цяло е в окаяно състояние към момента. По този въпрос кметът Иван Портних изрази готовността си за съдействие с отпускане на общински средства за започването на ремонта, като преди това трябва да бъде направена строително-архитектурна експертиза от специалисти.

По време на срещата от страна на Община Варна беше поет ангажимент и за предоставянето на общински обект в кв. Максуда, който да се ползва като културно-религиозен дом за нуждите на местното мюсюлманско население.

Двете страни обсъдиха и идеята за обособяването и туристическото означаване на различни малко известни към момента исторически обекти от османския период – чешми, паметници и други, намиращи се на територията на града. За целта беше предвидена бъдеща среща с историк от варненската мюсюлманска общност и главния архитект на Община Варна, като идеята е дори тези обекти да станат част от текущия в момента проект за обособяването на „туристически пръстен“ в морската столица. 

В края на срещата кметът на Община Варна Иван Портних и районният мюфтия Нурай Шукри се разделиха с взаимни благопожелания, като гостът връчи като подарък на домакина на срещата Портних най-новото издание на превода на Свещения Коран.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.