Айет от Корана краси входа на библиотеката на Харвардския университет

Свещеният Коран като Божие слово съдържа в себе си само мъдрости, които не е в състояние да опише нито един смъртен. Поредното потвърждение за значимостта на кораничните айети е фактът, че един от престижните университети – в Харвард, реши да постави айет от Корана над входа на централната си библиотека. Този айет е представен като израз на най-висшата справедливост в човешката история.

Става дума за айет 135 от сура „Ан-Ниса“:

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّهِ وَلَوْ عَلَى أَنفُسِكُمْ أَوِ الْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ إِن يَكُنْ غَنِيًّا أَوْ فَقِيرًا فَاللَّهُ أَوْلَى بِهِمَا فَلَا تَتَّبِعُوا الْهَوَى أَن تَعْدِلُوا وَإِن تَلْوُوا أَوْ تُعْرِضُوا فَإِنَّ اللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا

 

 

„О, вярващи, бъдете свидетели, които в името на Аллах съблюдават и изпълняват правдата (справедливостта), по отношение на вас самите, родителите и близките ви, било бедни или богати, защото Аллах е по-близо и до двете. И, за да можете да се отнасяте справедливо, не следвайте вече страстите (на душата) си! И ако изопачите (промените словото) или се откажете (от истината и справедливостта), сведущ е Аллах за вашите дела.“         

В коментарите, поместени на официалния сайт на Харвард, се казва, че тези редове от Корана потвърждават силата и неудържимостта на понятието „справедливост“ и се явява свидетелство за жаждата на човек към страведливост и благородство посредством закона.

Художественият проект, в рамките на който е бил поместен този айет над входа на библиотеката, е дело на Юридическия факултет на Харвардския университет.

 

Автор: Данат Зарипов 

Източник: Islam-Today.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.