БАЗВИО учреди студентска стипендия на името на покойния доц. д-р Ибрахим Ялъмов

 

С решение на Управителния съвет на Българската асоциация на завършилите висше ислямско образование (БАЗВИО) от 02.11.2019 година беше учредена стипендия на името на покойния доц. д-р Ибрахим Ялъмов, дългогодишен преподавател и ректор на Висшия ислямски институт (ВИИ).

Доц. Ялъмов беше авторитетен учен в областта историята, културата, идентичността, религиозната мисъл и образование на мюсюлманско-турската общност в България. Инициативата бе предприета в знак на почит към паметта на един деятел на науката и просветата, който е допринесъл много за институционализацията и развитието на образователната система на мюсюлманите в България, в резултат на дългогодишните му изследователски и преподавателски занимания. Особено големи са заслугите му за развитието и утвърждаването на единственото висше ислямско учебно заведение в страната ни – Висшия ислямски институт.

„Стипендията се учредява с цел да се поощри образователно-просветната дейност сред мюсюлманите и да бъде подпомогнат процесът на подготвяне на ерудирани изследователи от мюсюлманската общност в България, поставяйки акцент върху ислямската теология, съобразно целите на БАЗВИО.“ – коментираха от ръководството на БАЗВИО пред Grandmufti.bg.

Стипендията ще бъде годишна и ще се отпусне на двама студенти от Висшия ислямски институт по ред и правила, които ще бъдат определени на следващото заседание на Управителния съвет на БАЗВИО.

Във връзка с подпомагането на инициативата БАЗВИО организира благотворителна кампания за набиране на средства за Фонд „Стипендия на името на доц. Ибрахим Ялъмов“.

Ръководството на Асоциацията приканва всички заинтересовани да направят скромно дарение в подкрепа на тази благородна кауза и предварително благодари на всички, които ще допринесат за реализирането ѝ.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.