Истерията „Хелоуин“: Няколко съвета към родителите мюсюлмани

 

„Към онези, които вярват и тяхното потомство ги последва с вяра - ще присъединим към тях потомството им и не ще отнемем нищо от делата им. Всеки човек ще отговаря за делата си.“

(Свещен Коран, Сура „Планината“:21)

Докато събирах идеи за това как родителите мюсюлмани да говорят с децата си по повод предстоящия Хелоуин, попаднах на следния откъс от статията на млада блогърка мюсюлманка, който реално представя общия проблем, с който много от нас се сблъскват.

„Беше денят преди Хелоуин и директорът на нашето неделно училище към джамията попита малките деца дали празнуват Хелоуин. Отговорът беше колони от деца, които с вълнение кимаха с глави и вдигаха ръце, за да разкажат как всички те празнуват Хелоуин. Директорът тогава поклати глава и с назидателен тон каза: „Не, ние не празнуваме Хелоуин! Това е харам! Защо трябва да празнувате Хелоуин?!“

Едно от децата умно отговори: „Защото има лакомства! Ние искаме лакомства!“

Тогава директорът замълча за миг, след което отвърна: „Ако искате лакомства, отидете при родителите си, поискайте им по пет долара, отидете в магазина и си купете по една торба с лакомства!“

Последва смях, някои разочаровани физиономии…, след което отидохме да отслужим молитвата. И така свърши всичко!

Нямаше никаква дискусия за Хелоуин и защо той противоречи на нашата религия. Един много по-продуктивен и конструктивен начин да вдъхновим децата и младежите от мюсюлманската общност да се гордеят с това, че са мюсюлмани, е всъщност да им помогнем да разберат причините зад онова, което правим. Смятаме ли, че просто казвайки на децата „Не!“ за нещата, които не трябва да правят, да пият или да консумират, е достатъчно, за да им отговори на множеството въпроси, които имат?

В навечерието на истерията „Хелоуин“, както без колебание може да наречем този „празник“, би било добре като родители мюсюлмани да проведем един семеен разговор със своите деца.

Може да се възползвате от следните няколко съвета:

1.   Изложете фактите

Колкото повече човек знае по един въпрос, толкова по-категоричен ще е в позицията си за него. Запомнете, че децата ви имат нужда да знаят защо ще бъдат различни от съучениците и приятелите си, като не отбелязват празника Хелоуин. И това не е въпрос за подценяване. Ако им покажете, че ги уважавате – тях и интелекта им, те ще са много по-убедени и вдъхновени. Увереността им и правилното разбиране на ислямските принципи е от изключително значение в случаите, при които трябва да се разграничат от масите – от онова, което правят техните приятели и съученици и което е в противоречие на исляма. Прочетете повече за това каква е историята на Хелоуин и запознайте децата си с фактите.

2.    Родителите в семейството да са с обща позиция по въпроса

Много е важно вие и съпруга/та ви да имате една обща семейна позиция по отношение на Хелоуин. Обсъдете предварително помежду си разбиранията, идеите си и подходите, които да използвате към децата си. Веднъж постигнали консенсус помежду си, проведете разговора с децата.

3.    Проявявайте емпатия

Започнете представянето на темата пред децата си, като им задавате въпроси. Опитайте се да разберете какви са планираните събития в училището им във връзка с предстоящия Хелоуин, както и какво смятат да правят на този ден приятелите им. Попитайте ги какви са техните чувства и мисли във връзка с Хелоуин. Не ги прекъсвайте, докато изразяват чувствата и мислите си. Покажете им, че ви е грижа за това как се чувстват. Използвайте емпатични изрази от типа на „Знам колко трудно може да е да гледаш как приятелите ти се забавляват, докато ти не си част от тази забава!“

4.    Обяснете им позицията си

Споделете им проучванията си във връзка с Хелоуин. Позволете на съпруга/та си да ви подкрепи в този момент. Обяснете им позицията си във връзка с този празник и не забравяйте да им напомните, че ги обичате. Не акцентирайте твърде много върху фетви или това какво биха казали останалите мюсюлмани. Все пак не искате децата ви да останат с усещането, че ислямът ги ограничава в живота им или че вас ви е грижа повече за това какво биха казали хората от общността, нали?! Постарайте се децата ви да разберат следните факти.

·        Хелоуин е езически празник.

·        Честването му е свързано с приемане на суеверия, на черни магии и поклонението пред дявола.

·        Костюмите често пъти са грозни и отблъскващи.

·    Практиката да се обикалят домовете на хората с предлагане на „пакост“ и искане на „лакомство“ може да се приеме като вид просия или изнудване, а ислямът категорично забранява и двете форми на взаимоотношения между хората.

5.    Изразете по-голямо съчувствие

Окуражете децата си да задават въпроси по темата и изразете уважението си към тях, като дискутирате темата заедно и изслушате позицията им. Търсете промените в разбирането им за Хелоуин след семейните обсъждания и дискусии.

6.    Приемете реалността

Най-вероятно децата ви познават други мюсюлмански семейства, чиято позиция за честването на Хелоуин или други подобни празници се различава от тази на вашето семейство. Припомнете на децата си, че всяко семейство носи собствена отговорност за изборите си. Това, че дадено семейство прави нещо, не означава, че това нещо е правилно и за вас. Напомнете на децата си да бъдат твърди в убежденията си и да не бъдат осъдителни към хората.

1.    Научете ги да се гордеят с това, че са мюсюлмани

 Не пропускайте да напомните на децата си, че е напълно нормално да бъдат различни. И това не означава, че не може да имат приятели немюсюлмани или че ще трябва да пропускат всички училищни и приятелски активности и събития. Напомнете им всички неща, които обичат в исляма и в общността на мюсюлманите. Кажете им, че в исляма ние приемаме всички аспекти на онова, което е добро и безопасно, и страним от всичко друго, което противоречи на ислямските ценности и принципи. 

1.    Изпратете официално писмо до учебното заведение на детето си

В писмото изразете ясно позицията си във връзка с честването на Хелоуин. Бихте могли да поискате разрешение за това в деня на Хелоуин да вземете децата си по-рано от училище/детска градина или в този ден те въобще да не ходят. Предложете да проведете среща с учителите на децата си, на която да представите и обсъдите с тях семейните си разбирания за Хелоуин.

Най-важното, към което насочва този текст, е да заложим на качествената комуникацията с най-близките си и обичани хора. За тази цел трябва да предразполагаме децата си и да създадем семейната среда, в която те да се чувстват спокойни и да ни се доверят, въпреки грешките, любопитството и проблемите си. А това ще се случва все по-успешно, когато им напомняме колко много ги обичаме.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.